Дачић: Нема услова за повратак 200.000 интерно расељених са Космета

Срна
Дачић: Нема услова за повратак 200.000 интерно расељених са Космета

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да у Србији, осим избјеглица са простора бивше СФРЈ, борави и приближно 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије, за које се ни након 21 године нису стекли услови за одрживи повратак.

Дачић је на 71. засједању Извршног комитета Високог комесаријата УН за избјеглице истакао да се у своје домове на Косово и Метохију вратило само 1,9 одсто избјеглих Срба, што је најмања стопа повратка у свијету.

Он је указао да су интерно расељена лица данас таоци неријешених питања, није им омогућен одрживи повратак на Косово и Метохију, као ни приступ људским правима, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је нагласио да је поражавајућа чињеница да заштита њихових права није обезбијеђена од оних који су се на то обавезали и којима је то у мандату.

- Сматрамо да је дошло време да се предузму конкретне мере да се овим људима помогне. Зато бисмо високо ценили додатно ангажовање и подршку међународних партнера на решавању проблема продуженог расељења Срба са Косова и Метохије, уз уважавање научених лекција и понављање добре праксе" -, рекао је Дачић.

Он је захвалио свима који су помогли реализацију Заједничког регионалног стамбеног програма трајног збрињавања избјеглица и расељених лица са простора бивше СФРЈ, који се спроводи у Србији, БиХ, Хрватској и Црној Гори.

- Наши заједнички напори довели су до тога да су у Србији посредством Регионалног стамбеног програма до данас стамбено збринуте 5.143 породице - истакао је Дачић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана