Дачић: Нема тајног плана за учлањење Србије у НАТО

ГС
Дачић: Нема тајног плана за учлањење Србије у НАТО

Принципијелни став Србије јесте да спроводи политику војне неутралности и нема у плану да приступа чланству у НАТО-у, али ни НАТО нема неки "тајни план" да је учлани, рекао је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

То је и наша законска обавеза, али је уједно и одраз расположења огромне већине наших грађана - истакао је Дачић на отварању 101. "Роуз-Рот" семинара Парламентарне скупштине НАТО-а "Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на западном Балкану", који ће трајати до 17. новембра у згради парламента Србије.

Он је додао да оваква позиција Србије на најбољи начин одражава њено гледање на рјешавање међународних безбједносних проблема, али одражава и дубока осјећања народа Србије у вези са интервенцијом НАТО-а прије 22 године.

Дачић каже да му је драго што НАТО дубоко поштује овакво опредјељење Србије и не види га као сметњу за интензивну и квалитетну сарадњу у обостраном интересу.

Он је рекао да је чланство Србије у Партнерству за мир оптималан оквир за сарадњу Србије са НАТО-ом и пружа сасвим довољно могућности да се остваре заједнички интереси када је ријеч о очувању мира и стабилности, о учешћу у мировним иницијативама и, уопште, у градњи просперитета за грађане и народе.

Дачић је рекао да је јасно да се Србија суочава са честим безбједносним проблемима на подручју Косова и Метохије, гдје су у првом реду угрожени Срби, те да је генератор сталних безбједносних пријетњи власт у Приштини.

Дачић је подсјетио на недавне нелегитимне и насилне акције специјалних јединица из Приштине на сјеверу Косова и Метохије, те додао да су овакве акције, које су праћене сталним корацима ка формирању и опремању некаквих оружаних снага Косова, директна пријетња по мир и стабилност, не само на Косову и Метохији, већ у цијелом региону.

То што Србија показује велико стрпљење и уздржаност овим поводом, не смије да завара било кога да помисли да је неодлучна у вези са заштитом свог становништва на Косову и Метохији - рекао је Дачић.

Напротив, додао је он, овакав став показује само снагу и одлучност Србије да се ово питање ријеши искључиво политичким и дипломатским средствима, јер је то једини пут ка компромису и даље ка трајном уређењу односа Срба и Албанаца.

Он је подсјетио да Србија улаже огромне напоре и велико стрпљење да се у оквиру дијалога са Приштином, под окриљем ЕУ, дође до обострано прихватљивог рјешења које ће на дуги рок донијети мир и стабилност на овај простор, те да никада није учинила ниједан корак који би представљао ризик или пријетњу по безбједност у региону, а нарочито на Косову и Метохији.

Дачић је рекао да Србија у том смислу очекује и од мисије Кфор на Косову и Метохији, која је под командом НАТО-а, да у пуној мјери извршава своје задатке и да правовремено осујети сваки покушај насиља и дестабилизације прилика на територији на којој има надлежност, а нарочито у срединама у којима живе Срби.

Дачић је додао да ће Србија наставити да сарађује са Кфором на свим нивоима, те позвао све чланице НАТО-а да са своје стране учине све да ова важна мисија на Косову и Метохији буде заиста фактор очувања стабилности и спречавања насиља.

Он је подсјетио да је прошло већ 15 година од како је Србија приступила Програму Партнерство за мир.

Потребни смо једни другима, имамо врло јасан оквир за бројне заједничке активности и сарадњу, а што је најважније имамо јаку свијест о томе да само заједно можемо да се одупремо многим савременим изазовима и пријетњама - истакао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана