Дачић: Нема могућности да Косово постане чланица УН

Срна
Дачић: Нема могућности да Косово постане чланица УН

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас пред Савјетом безбједности УН да нема могућности да самопроглашено Косово постане чланица УН и поручио да је Заједница српских општина мора бити формирана или од договора неће бити ништа.

Дачић је рекао да су сви свјесни посљедица подршке једностраном поглашавању независности Косова које је довело до турбуленција у свим међународним организацијама.

Он је у обраћању у Њујорку истакао да ће Србија наставити да инсистира на формирању Заједнице српских општина /ЗСО/. "Заједница српских општина мора бити формирана одмах или од договора неће бити ништа", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије указао је да је Србија сигурна да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти неће испунити оно што је договорено јер му је циљ да потпуно протјера Србе и да избрише српски идентитет, преноси РТС.

Дачић је нагласио да се на Косову и Метохији српско православно и духовно насљеђе својатају или лажно представљају као византијско или илирско. "Брисање српског идентитета је евидентан циљ Приштине", рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да данас извјештај Унмика не представља основу на којој би чланице овог тијела могле да створе слику о стању на Косову и Метохији, указавши да на терену влада атмосфера страха и притисака према Србима и осталим неалбанцима.

"Косово и Метохија је у протекле двије деценије постала готово етнички чиста територија",
рекао је Дачић и нагласио да ће држава Србија учинити све како би преосталим Србима и осталима у јужној српској покрајини обезбиједила достојанствен живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана