Дачић: Не прихватамо да се одговорност за црногорску кризу пребацује на Србију

Г.С.
Дачић: Не прихватамо да се одговорност за црногорску кризу пребацује на Србију

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да Србија не прихвата то да јој се пребацује одговорност за кризу у Црној Гори.

"Апсолутно не прихватамо оптужбе које долазе кроз изјаве највиших државних функционера и кроз организовање разних петиција оних који су потписивали петиције против српског народа, а у којима се одговорност за кризу у Црној Гори пребацује на званични Београд и Србију", истакао је Дачић.

Он је навео да је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић позван у Министарство иностраних послова Црне Горе да му буде уручена протестна нота поводом покушаја паљења заставе Црне Горе у Београду, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Имајући у виду целокупну ситуацију, и да је то покушај да се нађе алиби за кризу у Црној Гори, наш амбасадор није примио ноту Министарства спољних послова Црне Горе", навео је Дачић.

Дачић је додао да је данас позван отправник послова Амбасаде Црне Горе на разговор у Министарство спољних послова Србије.

"Ми још једном изражавамо противљење доношењу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, јер је усмерен против права и слобода српског народа, и Српске православне цркве ( СПЦ ) у Црној Гори. Имамо легитимно право и обавезу да говоримо о Србима у Црној Гори, у интересу њихових права и слобода, јер их у Црној Гори има 29 одсто", нагласио је Дачић.

Он је подсјетио да је Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори донесен уз противљење српског народа и СПЦ и оцијенио да може да доведе до тога да буду угрожене српске светиње, односне светиње православног народа у Црној Гори.

Дачић је напоменуо да је државно руководство у Србији, у жељи да се сачува мир и да се дијалогом рјешавају сви проблеми, од првог дана дало такву изјаву и истакао да стога не разумије овакве ставове и нападе на званични Београд.

"Чиме је то званични Београд узроковао кризу у Црној Гори? Јесмо ли ми донели тај закон? Јесмо ли ми говорили о правима Црногораца у Србији? Говоре да је угрожена независност Црне Горе, од кога је угрожена и ко је и кад споменуо то Црна Гора не треба да буде независна", упитао је Дачић.

Шеф српске дипоматије нагласио је да није у интересу да се стално заоштравају и траже вјештачке теме које нису актуелне.

"Доста је више са тим да Србија нарушава нечију независност - нико из Београда није дошао и направио проблем, он је настао у Подгорици доношењем Закона о слободи вероисповести. Ми не заоштравамо ситуацију, ми је смирујемо. Нас нападају што нисмо оштрији", изјавио је Дачић.

Према његовим ријечима, сви међународни фактори указују на то да проблеме треба рјешавати дијалогом, а Србија не жели заоштравање односа.

"Нисмо за даље заоштравање ситуације, напротив, већ да се дијалогом решавају таква питања. Уосталом, ми смо најближи са Црном Гором и немојмо сад вештачки да правимо сукобе и да из тога извлачимо политичке проблеме. Мир у Црној Гори је најважнији али мора да буде резултат дијалога", рекао је Дачић.

Раније данас црногорско Министарство иностраних послова у Подгорици позвало је на разговор амбасадора Србије Владимира Божовића, због синоћњег покушаја навијача да запале црногорску заставу испред зграде Амбасаде у Београду, на протесту против Закона о слободи вјероисповијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана