Дачић: Не подржавамо насиље и губљење људских живота

Танјуг
Дачић: Не подржавамо насиље и губљење људских живота

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да нема назнака да је неко од наших држављана отет или рањен у Израелу, осим једног лакше рањеног човјека, и да је већина српских туриста напустила Израел.

Дачић је гостујући на ТВ Прва рекао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи за наше људе који су тамо и навео да је почела да функционише солидарност између држава када је ријеч о помоћи у евакуацији људи из Израела, па је Ер Србија прије два дана превезла поједине црногорске држављане а Црногорци су синоћ превезли 11 наших људи.

- У Израелу је било око 200 наших туриста, већина их је напустила ову земљу али се стално јављају нови људи. Тамо нису само наши туристи и ходочасници, има и људи који раде у Израелу, као што је човек који је рањен. Неки наши су тражили азил у Израелу и сада их задесило лоше време за то и вероватно ће тражити начин како да се извуку одатле - рекао је он.

Навео је да је за организовање евакуационог лета било неопходно да одлуку о томе донесе Влада Србије, што је и урађено, па је један лет био евакуациони, а остали су били редовни летови Ер Србије.

-Ер Србија за разлику од других компанија и даље лети за Израел. И ови наши ходочасници и остали који су били у Израелу нису тамо отишли Ер Србијом, него преко других авио-компанија, као што је Виз Ер и слично, али оне се нису побринуле да их врате у Србију, већ их је превезла Ер Србија - рекао је Дачић.

На питање како ће се даље одвијати ситуација у Израелу и Палестини, казао је да увијек дође до неког политичког рјешења и да се увијек тако све завршава.

- Овдје је проблем што се не назире могућност неког политичког рјешења које би било прихватљиво за све. Видјећемо ко ће уопште имати неку мировну иницијативу и како ће се уопште одвијати мировни разговори. Треба знати и да у оквиру палестинске организације и народа постоји више фракција - казао је Дачић.

Он је додао и да све зависи како ће се остале арапске земље опредјељивати према овом проблему.

-Питање је како ће се даље одвијати политички процес и да ли ће уопште доћи до њега или ће се он одвијати на ратишту и да ће бити оно - ко победи на ратишту тај ће узети све - казао је Дачић. Нагласио је да је на нама да не подржавамо насиље и губљење људских живота.

Истакао је да је Србија осудила тероризам као универзално зло и оцухенио да нема оправдања за страдање и терористичке акте у Израелу, те да недостатак политичког рјешења у одређеним питањима ствара такву основу за ескалацију насиља и управо се то дешава и на простору Израела и Палестине.

Дачић је нагласио и да је таква ситуација управо и на Косови у Метохији и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одбија да дође до политичког рјешења.

-Сви потези који се спроводе на КиМ, почев од хапшења, оптужби, убијања људи, доводе до отпора код српског народа и зато је битно да Србија мора да има добар однос са Србима на КИМ да не би направили грешке које могу скупо да нас коштају - казао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана