Дачић: Не извозимо оружје у Украјину и Русију

Tanjug
Foto: Arhiva

БЕОГРАД-Србија од почетка рата у Украјини није извезла оружје ниједној од страна у сукобу, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Србија, то могу да тврдим, јер моје министарство даје дозволу за извоз, не извози војну опрему ни у једну земљу за коју сматрамо да би била проблематична и спорна на било који начин", рекао је Дачић новинарима.

Он је напоменуо да говори о легалним институцијама које могу да извозе оружје.

Портал "Милитарни", који прати активности Оружаних снага Украјине, објавио је раније да украјинска војска користи ракете "ЕР ГРАД 2000" промјера 122 милиметра које је Србија, наводно, послала Украјини.

У тексту је појашњено да је канадска компанија "Џеј-Ен-Џеј експорт импорт" наручила ракете од компаније "Крушик", те да су сандуци са ракетама послати у Турску, па у Словачку, одакле су прослијеђени Украјини и наглашено је да "није познато да ли Срби знају коме су продали пројектиле" који су испоручени 4. и 6. фебруара.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да
Русија прати податке о потенцијалним испорукама муниције из Србије у Украјину, те да је питање превише озбиљно "да би се одмах реаговало по мјери" и да су потребне чињенице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана