Дачић: Лајчак за то да се нова рунда добро припреми

Танјуг
Дачић: Лајчак за то да се нова рунда добро припреми

БРИСЕЛ- Предсједник Скупштине Србије, Ивица Дачић разговарао је данас у Бриселу са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчком.

На питање Танјуга да ли је на састанку било ријечи о новој рунди дијалога Београда и Приштине на највишем политичком новоу, која је планирана за крај јула, Дачић каже да је "то идеја", али да му је Лајчак пренио да тај састанак мора да се добро припреми да се не би "догодила реприза претходног" састанка Вучића и Куртија у Бриселу.

"Лајчак ме је информисао о плановима и припремама за следећи састанак дијалога, а претходно треба да се састану преговарачки тимови и да се направе анализе шта је урађено, а шта није, што је за нас битно, јер ми стално истичемо да не може да опстане теорија да нишста што је до сада постписано не важи. Каква је онда сврха вођена разговора ако се неко не слаже и поништава оно сто је од сада потписано", поручио је Дачић.

Дачић је рекао и да је специјалног представника ЕУ информисао о ситуацији у Србији када је ријеч о тзв. брисању пребивалишта, што Дачић види као један од услова Европске комисије за добијање визне либералзиације за грађане Србије, а не као политичку одлуку усмјерену против Алабанаца који се лажно пријављују на адресе у централном дијелу Србије како би добили српски пасош.

На питање Танјуга да ли је са Лајчком разговарао о јучерашњим инцидентима током обиљежавања Видовдана на КиМ, Ивида Дачић каже да је специјални представник "добро обавештен" о свим дешавањима, а да су то проблеми са којима се Срби стално суочавају када су у питању власти у Приштини.

"Апсолутно је неприхватљиво да се тако нешто дешава на КиМ у тренутку када се цела Европа залаже за слободу кретања", подручио је Дачић.

Он је нагласио да Срби свуда у свијету обиљежавају Видовдан, а да реакције косовских званичника и дипломастских представника за циљ имају да фалсификују историју и да о Косовској бици говоре као да није дио српске историје.

"То говори о намери да се избрише српска историја са територије КиМ. Истина је да Албанци нису учествовали у Кососвској бици, јер нису тад ни зивели на КиМ", закључио је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана