Дачић: Курти највећа пријетња миру на Косову и Метохији

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас на Бледу да је највећа пријетња миру на Косову и Метохији Аљбин Курти и апеловао да га ЕУ заустави док је то још могуће.

Дачић је подсјетио да је прошло десет година откако је потписан Бриселски споразум, а да у Приштини нису нашли за сходно да спроведу било шта из тог споразума који се тиче права српског народа, попут формирања Заједнице српских општина /ЗСО/.

"Све што су у Приштини радили изазивало је ескалацију ситуације", рекао је Дачић новинарима уочи панела "Западни Балкан: Све се мијења, али све остаје исто" на Бледском стратешком форуму.

Он је подсјетио да се у вријеме склапања Бриселског споразума разговарало о покушају нормализације односа између Београда и Приштине без мијешања статусног питања, односно прејудицирања на који начин ће бити политички ријешен статус Косова и Метохије.

Према ријечима Дачића, Курти не жели да се ријеши статусно питање јер је њихова концепција да оно што не може да се ријеши преговорима, ријешиће се оружјем.

"Ако ЕУ то не види, не знам шта би Србија ту више могла да помогне осим да апелује да зауставе Куртија док је то још могуће", рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана