Дачић: Курти је главна пријетња за регионални мир

Срна
Foto: Д.Поздеровић

БАЊАЛУКА- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти један од главних претњи за регионални мир и стабилност и да му је циљ протјеривање Срба са Косова и Метохије, што Србија неће дозволити.

Дачић указује да Курти умјесто нормализације односа, на којој инститира цијела међународна заједница, стално повлачи једностране потезе који изазивају ескалацију и потребу за деескалацијом те ситуације гдје се за десет дана поново појави неки инцидент.

"Његова идеја је изазивање рата, а у прилог тога говори и ово што је сада урадио када је реч о изборима на којима Срби нису учествовали, када је реч насилним довођењем такозваних градоначелника у општинске зграде уз помоћ специјалне полиције Косова, када је реч о хапшењу и рањавању Срба, забрани за српску робу - односно основних животних намирница за Србе на Косову и Метохији", рекао је Дачић новинарима у Бањалуци.

Дачић подсјећа да Курти оптужује међународну заједницу да је на страни Србије и од ње очекује да изврши притисак на Србију да призна Косово.

"То га једино занима, а његов је циљ да протера Србе са Косова и Метохије, нарочито са севера и да тиме реши то питање. Србија то свакако неће дозволити. Нама је важно да буде мира", рекао је Дачић.

Поводом Куртијеве изјаве да Србија "врши аресију на Косово", Дачић је рекао да је апсолутно цинично и безобразно да неко ко је без икаквог правно основа донио одлуку да отцијепи дио територије Србије, без сагласности Београда, говори о некој агресији.

"Они који су силом заузели приштинске институције и који су уз помоћ НАТО бомбардовања једнострано прогласили независност Косова говоре сада о агресији. Принцип територијалног интегритета мора да буе универзалан за све, не може се селективно тумачити па рећи могу Албанци са Косова, али не може нико други", рекао је Дачић.

Он је навео да су Албанци национална мањина у Србији и да имају своју матичну државу - Албанију.

"Они су искористили своје право на самоопредељење. Ово би била друга албанска држава у Европи, што не може опстати. Она ће уствари бити једна - велика Албанија. Зато ми то нећемо никада дозволити", рекао је Дачић.

Он је истакао да ће се Срби борити за мир и да улажу максималне напоре и биће дио процеса за стабилизацију прилика, очување мира и стабилности, али да притисак мора да се изврши на Куртија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана