Дачић: Криза због короне показала колико је битно да регион сарађује

ГС
Дачић: Криза због короне показала колико је битно да регион сарађује

БЕОГРАД - Актуелна криза у вези са пандемијом вируса корона показала је колико је битно да регион сарађује јер вирус не познаје границе, степен економског развоја или неке друге међусобне разлике, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је најавио да Србија од 1. јуна отвара границе за држављане Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Сјеверне Македоније.

Дачић је учествовао на видео конференцији министара спољних послова Западног Балкана и министара спољних послова чланица ЕУ које су непосредни сусједи региона: Грчка, Бугарска, Румунија, Хрватска, Словенија.

Конференција је одржана на иницијативу министара спољних послова Грчке и Сјеверне Македоније - Никоса Дендијаса и Николе Димитрова, а тема је била "Како успешно допринијети, кроз заједничку сарадњу, наредним фазама суочавања са социо-економским посљедицама пандемије", саопштено је из Министарства иностраних послова Србије.

Дачић је поновио спремност Србије за даљим ангажовањем нивоу региона ради учвршћивања економских веза и јачања заједничког тржишта.

Шеф дипломатије Србије поздравио одлуку о успостављању такозваних Зелених коридора у региону, што је омогућило да се у кризи изазваној вирусом корона медицинска опрема и основне животне намирнице неометано транспортују кроз регион, без застоја на граничним и административним прелазима.

Такође, министар је рекао да је Србија предузела конкретне кораке ка постепеном отварању граница, уз поштовање епидемиолошких препорука.

"Почев од 1. јуна, отварамо границе за држављане Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније, што је, такође, у духу јачања поверења и сарадње у региону. Очекујемо да ће и остали партнери из овог дела Европе, поштујући савете експерата, кренути у ублажавање мера и постепено отварање граница", рекао је Дачић.

Он је изразио и убјеђење да ће и ове године највећи број туриста љетовати у Грчкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана