Дачић: Још једном се показало да је Курти главна пријетња миру

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао да је очекиван неуспјех данашњег дијалога Београда и Приштине у Бриселу и да се још једном показало да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти главна пријетња миру и стабилности у региону.

Дачић је додао да Србија већ мјесецима уназад упозорава међународну заједницу на ово, те оцијенио да Куртијев концепт није да се дође до било каквих договора и компромиса већ да силом, по било коју цијену, оствари своје екстремистичке циљеве.

"А то је да, без обзира на то што су ови преговори, или би бар тако требало да буде, статусно неутрални, заокружи процес онога што је некада била једнострано проглашена независност. И он то ради на силу", рекао је Дачић за Тањуг.

Он је напоменуо да су Куртијеви људи још прије 20 година говорили да неће њима ни САД ни ЕУ да донесе независност, већ да они морају да се лате оружја.

"И они то данас раде. Видите да он не жели да разговара о било чему другоме осим о том путу ка независности", рекао је Дачић.

Он је навео и да Курти не поштује ни оно што је потписано у прошлости, па ни институције каква је ЕУ, па ни билатерално неке земље које се барем труде да задрже балансиран став.

"Чак је и /специјални амерички изасланик/ Габријел Ескобар јуче рекао да он није добио уверавања од Куртија да ће прихватити ове предлоге ЕУ. И то смо управо видели како је председник рекао да Курти није прихватио предлог ЕУ за излазак из кризе", рекао је Дачић.

Разговори Београда и Приштине данас у Бриселу су неуспјешно завршени у смислу проналаска пута ка нормализацији односа, Србија је прихватила компромисни приједлог ЕУ, који је подразумијевао да се најприје разговара о Заједници српских општина /ЗСО/, док Курти то није прихватио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана