Дачић: Иницијатива “Отворени Балкан” ће промијенити регион набоље

Срна
Дачић: Иницијатива “Отворени Балкан” ће промијенити регион набоље

БЕОГРАД - Предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ће иницијатива “Отворени Балкан” промијенити изглед региона набоље и позвао све они који још оклијевају да јој се придруже, истичући да није ријеч ни о некој новој Југославији нити о “утјешној награди за чланство у ЕУ”.

”Ако и даље мисле да ће својим приступањем трпети неку штету или ризик, онда ће морати да објасне својим грађанима зашто је њихово тржиште затворено, зашто је њихова роба скупља и данима чека на граници и зашто тешко могу да нађу посао у свом најближем окружењу”, рекао је Дачић на конференцији “Отворени Балкан” у Скупштини Србије.

Он је навео да је ово први пут за 30 година да једна иницијатива за боље повезивање регионалних економија и људи има шансу да успије.

Премијер Србије Ана Брнабић поручила је да “Отворени Балкан” није само нека лијепа политичка идеја, већ је то “најпаметнија могућа политика и за Србију као и за њена партнере који су подржали иницијативу - Сјеверну Македонију и Албанију”.

“Надам се да ће то увидети и сви остали из региона и да ће се прикључити. Веома је значајно да се остваре циљеви иницијативе о слободном протоку људи, робе и радне снаге у региону, а отварају се и потпуно другачије перспективе младим”, рекла је она.

Замјеник премијера за европске послове Сјеверне Македоније Никола Димитров поручио је да је регион сувише дуго био удаљен и да такав не смије да остане у будућности да не би доспио у ћорсокак ЕУ.

“Треба да шаљемо поруку да смо као регион стабилни и да налазимо решења, а не проблеме, да будемо усмерени ка будућности а да не будемо заробљеници прошлости жОтворени Балканж је главни корак у том правцу”, оцијенио је Димитров обраћајући се скупу путем видео-линка.

Премијер Албаније Еди Рама је нагласио да су се Албанија, Србија и Сјеверна Македонија одлучиле на иницијативу “Отворени Балкан”, јер више не могу да чекају на обећања из ЕУ.

“Привреде у региону на ову иницијативу чекају дуго и она ће кроз отворене границе за робу, услуге, људе и капитал омогућити бржи економски развој све три земље”, рекао је он у онлајн обраћању.

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар поручио је да САД подржавају иницијативу “Отворени Балкан”, али сматрају да та иницијатива неће бити потпуна без укључивања свих шест економија западног Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана