Дачић инфромисао Сијарта о дешавањима на КиМ

Танјуг
Foto: gov.rs

СОФИЈА- Шеф српске дипломатије Ивица Дачић састао се данас са мађарским колегом Петером Сијартом у Софији, где се одржава састанак министара спољних послова Централно европске иницијативе (ЦЕИ).

Шеф српске дипломатије изразио је још једном захвалност Мађарској за подршку Србији у процесу европских интеграција и саговорника информисао о тренутном стању на Косову и Метохији, као и о положају нашег народа у јужној српској покрајини.

Дачић је рекао да је задовољан редовним контактима двије државе, да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу захваљујући интензивној размјени посјета званичника двије земље, као и да се заснивају на стратешком партнерству и искреној узајамној подршци и пријатељству.

Дачић је, такође, истакао да Србија остаје посвећена развоју добросусједских односа са земљама у окружењу.

Двојица министара су разговарала о наставку унапређења економских веза Србије и Мађарске, о све интензивнијој сарадњи у енергетици и о реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

У разговору о значају јачања регионалне сарадње кроз иницијативе као што је ЦЕИ, истакли су да је економска сарадња добар пут ка укупном напретку региона.

Мађарски шеф дипломатије искористио је прилику да позове српског колегу у званичну билатералну посету Мађарској и честитао му ступање на нову дужност.

Дачић је разговарао и са министром спољнова службене владе Бугарске Николајем Милковим.

Иначе, министри спољних послова држава чланица ЦЕИ данас разговарају о превазилажењу кризе настале усљед рата у Украјини, а очекује се и усвајање заједничке декларације.

Састанку у Софији присуствују и представници Европске банке за обнову и развој, Свјетске здравствене организације, представници Јадранско-јонске иницијативе и организације за црноморску економску сарадњу.

Бугаска, која од 1. јануара ове године предсједава Централно европском иницијативом, данас ће званично предати предсједавање Молдавији.

У оквиру иницијативе, одржава се и бизнис форум у Софији на којем ће бити присутни привредници из региона, а разговараће о будућности малих и средњих предузећа.

Иначе, један од главних приоритета Централно европске иницијативе је сарадња са европском унијом, са циљем јачања процеса европских интеграција цијелог региона.

Будући да су чланице ЦЕИ државе које јесу, али и које нису чланице ЕУ, међусобна сарадња подстиче ове друге на брже прилагођавање европским стандардима и стварају се предуслови за пуну европску интеграцију.

Централно европска иницијатива је настала 1989. године и има 17 чланица, девет земаља су чланице ЕУ, а преосталих осам су земље Западног Балкана и тзв.европског сусједства као што су Украјина и Молдавија.

ЦЕИ са својих 17 држава чланица највећа је и најстарија и највећа организација централне источне Европе и “покрива” површину на којој живи 250 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана