Дачић: Грчка најавила да ће Србија имати третман као чланица Шенгена

Срна
Дачић: Грчка најавила да ће Србија имати третман као чланица Шенгена

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су сви грађани Србије који су чекали на бугарско-грчкој граници ушли у Грчку, те очекује да би та земља ускоро требало формално да објави да се Срби изузимају од одлуке да у Грчку могу ући само грађани ЕУ.

Он је нагласио да Грчка, са једне стране, има "неке своје жеље", а, са друге, "одређене обавезе према ЕУ".

"Један део те политичке структуре су премијер и министар спољних послова Грчке који су рекли председнику Александру Вучићу и мени да једва чекају да отворе границе и да ће наши грађани моћи слободно да дођу, а постоји друга структура - Министарство унутрашњих послова, које иде ка ЕУ и које је дало инструкције да су оно што су говорили да ће почети 15. јуна продужили на 30. јун", рекао је Дачић за Телевизију "Б92".

Он је појаснио да је таква одлука подразумијевала да у Грчку могу да улазе само грађани ЕУ, односно чланице Шенгена, нагласивши да грађани Србије не би били пуштени у Грчку да српска власт није ургирала.

"Они су синоћ пустили све људе који су били на бугарској граници и најавили да ће пуштати и даље, а рекли су и да ће ускоро изаћи у службеном листу да ће грађани Србије бити изузети од те забране и да ћемо имати исти третман као чланице Шенгена", навео је Дачић.

Грчка је донијела одлуку да од 15. јуна отвара границе за земље ЕУ, а да грађани Србије у Грчку могу тек од 1. јула.

Ово је изазвало много проблема јер су бројни грађани Србије кренули ка Грчкој вјерујући да је на снази одлука од прије двадесетак дана по којој је грађанима Србије, Бугарске и Румуније од 15. јуна дозвољен улазак у ту земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана