Дачић: Држава ће учинити све да сачува мир на КиМ

Танјуг
Дачић: Држава ће учинити све да сачува мир на КиМ

БЕОГРАД - Први потпредсjедник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија треба да се чува свих провокација и да, како је поручио предсjедник Србије Александар Вучић, Срби на КиМ треба да остану мирни и вjерују својој држави која ће учинити све да се сачува мир, послије јучерашњих сукоба и погибије тројице Срба и једног тзв. косовског полицајца.

Дачић је за телевизију Прва казао да се у овој ситуацији међународна заједница измиче, практично дозвољава да дође до сукоба на КиМ и оставља Србе на одстрел “косовско-албанској полицији”.

-Кажем косовско-албанска полиција, јер је то албанска полиција, а косовска полиција би била када би ту били Срби - објаснио је Дачић и додао да је цијела суштина Бриселског споразума била да на територији гдје живе Срби, Срби управљају. Он је нагласио и да је све ово што се сада дешава континуитет настојања премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да испровоцира цијелу ситуацију.

Дачић је навео и да се када је у Сјеверној Македонији избио сукоб између државе и албанских сепаратиста, цијела међународна заједница укључила у рјешавање тог сукоба, а да сада Срби немају право ни да протестују против терора који се над њима врши.

-Српски народ има право да се брани и изражава своју политичку вољу.Овдје је реч како каже председник Вучић да сви они који су окрвавили руке и учествовали и подржавали агресију на Србију 1999. сада настављају са том политиком и постављају и политичку и медијску основу да се подржи режим Куртија - казао је шеф српске дипломатије.

Дачић је додао да је Србија за наставак дијалога уз поштовање принципа договорених пре 10 година.

Он је нагласио и да једина оружана сила у покрајини може да буде Кфор додајући да се не би дешавале такве ситуације да су тамо Кфор и Срби у полицији.

Дачић је нагласио и да је манастир Бањска културно-историјски, вјерски споменик из 14. вијека и да поред нема џамије из тог периода, што најбоље потврђује вишевјековно постојање Срба на КиМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана