Дачић: Будимпешта неће дозволити да ЕУ уведе санкције Србији

Танјуг
Дачић: Будимпешта неће дозволити да ЕУ уведе санкције Србији

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да му је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто данас пренио поруку премијера Виктора Орбана да Мађарска неће дозволити да ЕУ уведе санкције Србији упркос све јачим захтјевима оних који подржавају Приштину.

„То је за нас добра вест и говори да је пријатељство између Мађарске и Србије претворено међусобно поверење и подршку“, рекао је Дачић новинарима у Женеви гдје је учествовао на засједању Извршног Комитета УНХЦР.

Он је навео да је са Сијартом разговарао о избјеглим и расељеним Србима са простора бивше Југославије и о илегалним мигрантима, који долазе са свих страна.

Подсјетивши да је Србија посредством регионалног програма УНХЦР-а стамбено обезбиједила 8.000 породица, Дачић је указао да у тај програм не улази 210.000 расељених са Косова и Метохије, због чега Србија улаже максималне напоре да се ти људи нађу на листама за помоћ.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Дачић је навео да је свакодневна пракса режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да што више загорча живот Србима.

„Ако већ не могу то да ураде оружаним путем, онда покушавају да створе уверење код Срба да им тамо нема живота, то јест, да се Срби иселе са севера и да их готово тамо више уопште и не буде“, упозорио је Дачић.

Према његовим ријечима, најважније је да сви схвате суштину проблема и да се изврши притисак на Куртија да прихвати да се само дијалогом може доћи до мирног рјешења на Косову и Метохији. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана