Дачић: Бјекство ратног злочинца и терористе Рамаданија скандалозно

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Бјекство терористе и ратног злочинца Бљерима Рамаданија из кућног притвора у Сјеверној Македонији је скандалозно, рекао је потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

“Реч је о припаднику терористичке ОВК који је починио злочине над Србима на Косову и Метохији, и кога Србија потражује како би му судила. Тражимо објашњење од државних органа Северне Македоније како је могуће да је неко ко је ухапшен по нашој, међународно важећој потерници побегне из кућног притвора. Или за албанске терористе и ратне злочинце не важи међународна правда, кад убијају Србе све им је дозвољено и опроштено”, рекао је Дачић.

Бивши припадник такозване ОВК Бљерим Рамадани са Косова и Метохије, који је ухапшен прошлог мјесеца у Сјеверној Македонији по Интерполовој потерници на захтјев Србије, побјегао је из кућног притвора из куће рођака у тој земљи.

Рамадани је ухапшен, на основу међународне Интерполове потјернице коју је расписала Србија 17. јула на граничном прелазу Јајинце и спроведен у затвор Шутка на екстрадициони притвор од 30 дана.

Надлежни македонски суд је 1. августа преиначио Рамаданију казну са “притвора” на “кућни притвор” и, према одлуци, упућен је на адресу у Скопљу, а том одлуком било је предвиђено да у “кућном притвору” остане до 16. августа.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић је током посјете граничном прелазу Табановце 25. јула затражио од скопских власти изручење Рамаданија Србији.

Рамадани је био припадник Оперативне зоне тзв. ОВК Неродимље, која је позната по прогону више стотина Срба из урбаног дела Урошевца и села Неродимље, Крајиште, Велики и Мали Алаш, Слатина, Голеш, Помазатин, као и паљењу српских кућа и рушењу цркава, киднаповању и убиствима више десетина Срба и прогону српског становништва из општина које је та оперативна зона покривала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана