Дачић: Без обзира на протесте, Србија ће имати чврст став о државним питањима

Танјуг
Дачић: Без обзира на протесте, Србија ће имати чврст став о државним питањима

БЕОГРАД - Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да постоји синхронизација између догађаја на унутрашњој политичкој сцени и онога што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ради везано за српски народ на Косову и Метохији.

-Сигурно ће покушавати да дође до неких нових инцидената, до ескалације. А потом и до покушаја да се дође до деескалације. И да се тако вртимо у круг и да они нон-стоп оптужују Београд за опструкцију. Мислим да свима треба да буде јасно да је Београд тај који је конструктивни фактор у свему овоме - рекао је Дачић гостујући на ТВ Прва.

Дачић је оцијенио да се одбијањем Приштине да се реализује оно што је потписано прије десет година (Бриселски споразум) доводи у питање кредибилитет Европске уније као институције која треба да изврши медијацију у дијалогу.

-Ми нисмо спремни на такву врсту уцена. Зато је битно да се каже да ће Србија, без обзира на све ове протесте који се и дешавају да би се ослабила позиција Србије, имати и даље чврст став кад је реч о националним и државним питањима. Ту нема одступања и нема одустајања од наше државне политике - навео је Дачић.

Први потпредсједник владе истакао је да смо свједоци тога да се рачуна да, када у Србији постоји нестабилност, да она није довољно јака да одговори на притиске са којима се суочава.

Дачић је подсјетио да у јануару и фебруару европске институције имају одређена ограничења које се тичу избора у ЕУ.

-Вероватно ће се негде у фебруару извршити концентрација притисака на нас како би се што више урадило на плану Косова. Зато што институције практично после престају да раде док се не заврше избори у ЕУ. Било би добро да период који следи дочекамо у ери политичке стабилности. То значи да имамо конституисане државне органе, да имамо дефинисану политичку већину, за коју се надам да ће бити на свим нивоима - рекао је Дачић.

Коментаришући Куртијеве оптужбе да директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић стоји иза организације цивилне заштите на сјеверу КиМ, Дачић је навео да су у питању организације које су доживјеле трансформацију да би се формирала Заједница српских општина, да су те оптужбе превара и да Приштину ништа неће смирити док не постану чланови Уједињених нација.

-Суштина је било какво де факто или де јуре признање и чланство Косова у Уједињеним нацијама и другим специјализованим агенцијама у оквиру система Уједињених нација. А до тога, сигуран сам, неће доћи - закључио је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана