Дачић: Београд три пута посредовао између бивше власти у Кабулу и талибана

Срна
Дачић: Београд три пута посредовао између бивше власти у Кабулу и талибана

БЕОГРАД - Србија је три пута организовала мирне преговоре између бивше власти Авганистана и талибана, а обје стране биле су захвалне Београду и сагласне у оцјени да су ти разговори били успјешни, рекао је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Дачић је навео да је био домаћин преговора између одлазеће авганистанске власти и представника талибана у вријеме док је обављао функцију министра спољних послова Србије.

-Овде су били представници Савета за мир и талибана и фракција, а председник се укључивао видео линком. Када су то виделе, велике силе су рекле да ће то урадити у Дохи. Резултат њихових преговора, укључујући и оне које су организовали Москва и Вашингтон, смо видели - рекао је Дачић за телевизију „Пинк“.

Он је открио да је атмосфера на преговорима у Београду била коректна и да је заједничка оцјена била да је било напретка, па је проглашено и примирје.

- За америчку интервенцију у Авганистану не може се рећи да је била успешна, јер се све вратило на почетак. Од самог старта је било јасно да је у Авганистану постављен марионетски режим који је признао Косово и то тако што је био међу првих пет земаља које су то учиниле - подсјетио је Дачић.

Истичући да Косово и Авганистан немају никакве везе, он је закључио да је тадашња власт у Кабулу одлуку да призна једнострано проглашену независност Косова донијела под утицајем Америке, од које је добила тај домаћи задатак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана