Дачић: Београд осуђује политику санкција

СРНА
Дачић: Београд осуђује политику санкција

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је, поводом санкцијама које су САД увеле државном врху Републике Српске, да Србија осуђује политику санкција, нарочито када је ријеч о санкцијама које уводе поједине државе.

"Мислимо да је то један погрешан приступ и да је то апсолутно неприхватљиво", истакао је Дачић.

Он је напоменуо да је Република Српска настала Дејтонским споразумом и да је она по њему дио БиХ.

"Када /бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис/ Бећировић каже да је Дејтонски споразум један екцес који је нанео штету муслиманима онда то није кршење споразума или када /премијер самопроглашеног Косова Аљбин/ Курти ради ово што ради он се не налази на листи за санкције", рекао је Дачић за Тањуг.

Он је нагласио да Дејтонски споразум мора да се поштује онако како је написан и подсјетио да је настао јер је у БиХ избио рат и јер три народа нису могла да се усагласе о својој будућности.

"Ми немамо никакве амбиције, нити жеље да дестабилизујемо БиХ, али зашто Срби не би имали права да обележавају годишњице погрома над Србима. Ко каже да ми немамо то право?", упитао је Дачић.

Говорећи о Косову и Метохији, Дачић је истакао да ће Србија учинити све за мир на Космету, али да не прихвата трикове приштинске власти као што је повлачење 25 одсто полиције из општинских зграда на сјеверу. "Они сви треба да се повуку одмах", рекао је Дачић.

Дачић је напоменуо да је Курти послао полицију на сјевер Косова иако није имао дозволу Кфора, нити сагласност српских општина, а да се очекује да Србија буде задовољна што ће повући 25 одсто полиције из општинских зграда на сјеверу.

"Сада ми треба да будемо задовољни што ће он повући 25 одсто и сада су сви у међународној заједници срећни што је ето почела деескалација. Мислим да је то исмевање целе међународне заједнице и показатељ колико они уопште немају озбиљну намеру да утичу на Куртија", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да приштинске власти највише боли миран отпор српског народа и њихово јединство. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана