Дачић: Београд одлучан у намери да јача сарадњу са Кином

СРНА
Дачић: Београд одлучан у намери да јача сарадњу са Кином

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је Србија у условима свјетске нестабилности одлучно изабрала даље јачање сарадње са Кином као доказаним пријатељем, те да је за Београд веома важна подршка Пекинга по питању територијалног интегритета на простору Косова и Метохије.

"Србија константно инсистира на придржавању принципа УН као и на поштовању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља. Безбедност је увек била и остаће комплексно питање. Стога прихватање безбедносних питања свих земаља као легитимних и мирно решавање спорова између земаља и актера кроз дијалог је циљ којем треба тежити", рекао је Дачић на Глобалном форуму о сарадњи у области јавне безбједности у кинеском граду Лиањунганг.

Он је подсјетио и да су Србија и Кина у области јавне безбједности на нивоу два министарства потписале више правних споразума, којима су омогућене заједничке полицијске патроле у туристичким подручјима, бројни заједнички тренинзи, обуке и размјена искустава, саопштило је министарство унутрашњих послова Србије.

"Претходних година на територији Србије било је више кривичних дела извршених од организованих криминалних група и она су у значајној мери расветљена. Показали смо да нећемо дозволити да било српски, било кинески држављани у Србији наносе штету кинеским држављанима који мирно живе и раде у Србији", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је имао прилику да се састане са државним савјетником Ванг Сјаохонгом са којим је разговарао о безбједности у свијету, као и да ове седмице у Гуангџоу почињу треће по реду заједничке полицијске патроле српске и кинеске полиције и друга заједничка вјежба специјалних јединица.

Дачић је нагласио да је подизање безбједности туриста од посебног значаја откако расте број заједничких економских пројеката од којих су многи капитални, као и број директних авио-летова.

Он је нагласио да су доласком кинеских компанија као што су "Зиђин", "Хбис", "ЦМЕЦ", "Шандонг", "Коско", "Хуавеј, "Сјингју" у Србију, покренути заједнички српско-кинески економски пројекти који су убрзали развој региона у Србији.

"Наставићемо са нашим кинеским пријатељима да спроводимо заједничке пројекте, али и да учимо о методама унапређења безбедности на брзим пругама, да активно сарађујемо у области сузбијања транснационалног криминала и да, у пријатељској и искреној атмосфери, разговарамо о нашим даљим корацима", навео је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана