Дачић: Бећировићу смета јака и стабилна Србија, нарушава добросусједске односе

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - ПотпредсJедник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић одговорио је на оптужбе Предсjедавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, истичући да Србија није агресор и да, како је рекао, лажи које је изговорио нарушавају добросусjедске односе.

“Оптужбе председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића представљају извртање историје и опасну злоупотребу чињеница. Србија није агресор, српски народ није геноцидан, нити се припрема за рат, већ се, упркос константним нападима, наша држава одлучно и непоколебљиво залаже за мир и стабилност у региону”, рекао је Дачић, саопштио је МУП.

Он је додао да Бећировићу и другим политичарима сличним њему смета јака и стабилна политика коју води предсједник Александар Вучић и Влада Србије, а због чега је, како је истакао, Србија респектабилан међународни субјект и гарант безбједности у региону.

“Не треба Бећировић личном мржњом према српском председнику да хушка сопствени народ на ратовање. Да се стварно залажу за мир, како Бећировић тврди, показали би политичку вољу да реше напад на председника Вучића у Поточарима када је дошао да се поклони жртвама у Сребреници, иако је од тада прошло девет година”, навео је Дачић.

Упитао је како то Бећировић поштује Србију и српски народ, а позива грађане на нове злочине над Србима, додајући да је “тај злочиначки речник ратног хушкача њему очигледно карактерна особина и добро је да сви чују како своје ратне покличе правда међународним актима”.

“Па, господо из међународне заједнице, сада сте ви на потезу. Да ли ћете се оградити од оваквих речи Бећировића или су позиви на ратовање, нова страдања и злочине постали прихватљиви?”, упитао је Дачић.

Закључио је да су оптужбе изнете против Србије неосноване и оценио да служе једино да подстакну нетрпељивост и мржњу у региону. 

“Србија ће упркос свему наставити да подржава дијалог и сарадњу, одбацујући сваку провокацију и лажну реторику”, изјавио је министар Дачић.

Бошњачки члан и актуелни председавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић је на комеморативном скупу у Меморијалном центру Поточари већину свог обраћања посветио опасностима које наводно пријете БиХ, о меморандуму САНУ и Декларацији Свесрпског сабора, устврдивши да Сарајево жели мир, али да то “угрожава политика режима у Београду”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана