Дачић: Албанци са Космета имају држављанство Србије, а кажу да су независни

Срна
Дачић: Албанци са Космета имају држављанство Србије, а кажу да су независни

БЕОГРАД/МОСКВА - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Албанци са Косова и Метохије имају држављанство Србије, а говоре да су независна држава.

Коментаришући информације да су Албанци са Космета масовно куповали пасоше у општинама у јужној Србији, Дачић је рекао новинарима у Москви да они то не морају да раде јер су држављани Србије и имају право на лична документа.

"Ту је вероватно било речи о фалсификовању места боравка да би имали погодности ко што је путовање без виза. Не кажемо да Албанци са Косова и Метохије не треба да имају наше држављанство, већ констатујемо да га имају, а кажу да су независна држава", рекао је Дачић.

Говорећи о пријави представника Приштине у УН Вљоре Читаку, која је прошлог мјесеца поднијела пријаву против њега, јер је у УН јавно показао њену крштеницу из 1990. године да би доказао да су документа Албанцима издавана и на српском и на енглеском језику, Дачић је рекао да је Велика Британија подржала ту пријаву.

"Али, томе су се супротставиле Кина и Русија", рекао је Дачић, напомињући да се на њега жалила представница Приштине у САД која је, како каже, изрекла низ лажи о Србији и српском народу.

Он је навео да се Читаку жалила јер је показао у Савјету безбједности УН показао њену крштеницу, пренијели су београдски медији.

"Нисам жело да манипулишем њеним личним подацима, већ сам говорио о томе да је она и даље држављанин Србије. А ако то не жели, треба да затражи отпуст из држављанства, што није урадила", рекао је Дачић.

Он је навео да се Читаку жалила на то што је показао њену крштеницу, иако, како је истакао, она на свакој сједници Савјета безбједности оптужује Србију за разне измишљотине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана