Ћурић: Са Космета се иселио велики број Срба

СРНА
Ћурић: Са Космета се иселио велики број Срба

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Марко Ђурић рекао је у разговору са замјеником министра иностраних послова Грузије Тејмуразом Џанџалијом да се само у претходних годину дана велики број Срба иселио са простора Косова и Метохије, јер Приштина крши њихова права.

Он је додао да су једностране одлуке привремених институција самоуправе у Приштини и Аљбина Куртија драматично нарушиле права српске заједнице, због чега се велики број Срба, само у претходних годину дана, иселио са простора јужне српске покрајине.

Такво понашање Приштине, подсјетио је Ђурић, осудила је цијела међународна заједница, јер свима постаје јасно да је једини циљ Куртијеве политике потпуно застрашивање и протјеривање српског народа са Косова и Метохије.

Ђурић је указао да се двије државе суочавају са сличним изазовима, те истакао да Србија изузетно поштује сарадњу коју има са Грузијом у међународној арени, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

С тим у вези, саговорници су поновили чврсту подршку међусобном поштовању територијалног интегритета и суверенитета, као и по питањима од националног значаја за обје земље.

Ђурић је истакао да Србија стоји на располагању колегама из Грузије за размјену искустава и досадашњих пракси у европским интеграцијама, те нагласио да је пуноправно чланство у ЕУ стратешко опредјељење Србије.

Ђурић је на састанку истакао да Србију и Грузију везује искрено пријатељство, утемељено на обостраном повјерењу и уважавању, подсјетивши да ће двије земље сљедеће године обиљежити 30 година од успостављања дипломатских односа.

Према ријечима Ђурића, постоји велики потенцијал за унапређење билатералне сарадње, посебно у домену економије, а предстојећа Специјализована изложба Експо 2027, чији ће домаћин бити Београд, могла би да буде одлична прилика за јачање привредних веза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана