„Чујте, Срби“: На Кули Београд оживљено сјећање на великог Арчибалда Рајса

Танјуг
„Чујте, Срби“: На Кули Београд оживљено сјећање на великог Арчибалда Рајса

БЕОГРАД - Поводом обиљежавања годишњице рођења Арчибалда Рајса, швајцарског форензичара и освједоченог пријатеља српског народа из времена Првог свјетског рата, у његову част синоћ је засијала 168 метара висока Кула Београд, нови симбол престонице, саопштио је Belgrade Waterfront.

Др Рудолф Арчибалд Рајс, угледни професор криминалистике на Универзитету у Лозани, на позив српске владе дошао је у Србију одмах по избијању Првог свјетског рата 1914. године како би истраживао злочине непријатељских снага над српским народом.

-Извјештавајући читав свијет својим потресним свједочењима о страдању цивилног становништва и прелазећи са српским јунацима Албанију и Солунски фронт, Рајс је заволио српског сељака и до краја живота остао у Србији, у којој и данас почива - подсјећа се у саопштењу БW.

Осим што је ревносно и објективно извештавао свјетску јавност о голготи српског народа, Рајс је познат и као аутор антологијске књиге „Чујте, Срби“, која без икакве сумње спада у ред најзначајнијих у историји српског народа због свих поука које са собом носи.

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је 8. јула 1875. у Хаузаху у Немачкој, а преминуо је 8. августа 1929. у Београду.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kula Beograd (@kula_belgrade)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана