Црква у Сувом Долу код Косовске Митровице обијена уочи храмовне славе

Танјуг, Срна
Црква у Сувом Долу код Косовске Митровице обијена уочи храмовне славе

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Непозната лица обила су Цркву Свете Петке у Сувом Долу, у мултиетничком насељу ослоњеном на сјеверни дио Косовске Митровице, рекао је Срни протојереј Далибор Лазић.

Лазић је навео да је јутрос затекао обијена врата и одмах пријавио косовској полицији.

Подсјећајући да ово није први пут да се обија црква у Сувом Долу, Лазић је нагласио да је на дјелу вандализам који остаје некажњен.

-Позвао сам полицију која је дошла након 45 минута. У самом храму није било превртања и скрнављења. Отворене су царске двери, кутија где се налазие новац и свеће - рекао је Лазић.

Он је истакао да је синоћњим обијањем цркве народ додатно унемирен и забринут, пошто је прије три дана на оближњој амбуланти исписан графит терористичке ОВК-а.

-Иако је данас радостан дан код народа и деце не може се видети радост. То довољно говори о ситуацији у којој живимо - рекао је Лазић.

Апеловао је на вјерни народ да остане смирен и да не подлијеже пријетњама и богохуљењу почињеним од комшија који се на све начине труде да Србе и Српску православну цркву протјерају са Косова и Метохије.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је да је црква Свете Петке обијена ноћ уочи обиљежавања храмовне славе.

- Црква Свете Петке се и раније често налазила на мети вандала и екстремиста, а у месту Суви До више пута је нападана и амбуланта Уместо да данас у миру и радости прославе празник, житељи овог села са зебњом страхују од нових напада и провокација и питају се због чега не могу у миру да обележе своје верске светковине. Српска православна црква један је од стубова опстанка нашег народа на Косову и Метохији, а наше Цркве места збора и окупљања српског народа у којима би требало да се осећају безбедно - наводи се у саопштењу. Истиче се да овакви инциденти показују да запаљиве изјаве из Приштине и присуство тзв. Косовске полиције на сјеверу само “соколе” изгреднике да ударају на објекте који су од виталног значаја за опстанак Срба на њиховим вјековним огњиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана