Човић: Свет у опасној ситуацији,долазак Лаврова био важан

Танјуг
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - Бивши потпредсједник Владе Србије Небојша Човић оцјенио је данас да се свијет налази у ситуацији која делује врло опасно а да је најављивана посјета Сергеја Лаврова Београду била важна због разговора о гасу и енергентима, као и Резолуцији 1244 СБ УН.

"Лавров је најавио посјету Србији, (њемачки канцелар Олаф) Шолц је најавио посјету Србији и наша прича се завршава на томе, ко жели да дође, добродошао је", рекао је Човић гостујући на ТВ К1.

Србија у последњих 20 година никога није одбила да прими, рекао је Човић и додао да све почиње да личи на фактор нових подела, примити или не примити Лаврова, примити или не примити Шолца.

"Није ствар да ли смо на страни Русије или нисмо, ми треба да будемо на страни разума, не можете рушити међународно право по систему ми смо сила и можемо да радимо шта хоћемо. Европа није само западна Европа, него и истоцна, ако одузмете руски део онда је мања за 40 одсто, а ми смо у Еворпи у врло специфицној ситуацији", рекао је Човић.

Он сматра да ћемо у наредних шест мјесеци бити сведоци сукоба великих сила, као и да ће се "све завршити међународним договорима".

"Све више се приближавамо светском сукобу, за очекивати је да између великих сила дође до великог сукоба у наредних шест месеци, ја лично у ратове не верујем, исто колико не верујем у санкције", рекао је Човић Сви, како сматра, хоће да буду победници у глобалном свету.

"Свако хоће стратешки да оног другог баци на леђа, а то је опасно, сигурно ће се све завршити међународним договорима. Међународни светски поредак очигледно је ушао у наредну фазу, а ми смо тек на почетку, још нисмо завршили ни прву четвртину свега што ћемо проћи", навео је он.

Човић је коментарисао и преговоре у којима је и он уцествовао са представницима ЕУ.

"Имали смо много обећања, стварно сам веровао, не кажем да су све ствари слагали али су кључне јесу, обећали су нам улазак у ЕУ много раније, да су хтели да реше проблем решили би га много раније", навео је бивши председник Координационог центра за Косово и Метохију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана