Човић - Да ли Лајчакова изјава значи да су у Дејтону сједили неразумни?

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић упитао је да ли изјава европског изасланика за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да "нико разуман не жели Републику Српску на Косову", значи да су у Дејтону сједели неразумни.

Човић је нагласио да добро разумије Лајчаков рјечник и упитао зашто се српски и словачки медији анлитички не позабаве тиме како су припадници словачког батаљона, који је био у саставу Кфора, крајем 2005. године погинули у авионској несрећи пред словачком границом, на територији Мађарске. "И још једна ствар, ту је била одређена документација око форензичких података о откопавању масовних гробница код Подујева, где је утврђено да су ти људи били пронађени са отвореним грудним кошем, што иде ка трговини људских органа", рекао је Човић за РТС.

Он је подсјетио да је Лајчак тада био министар спољних послова Словачке. "

Због чега је истрага тада забрањена после четири дана и зашто ниједна мађарска екипа није могла да приђе десет сати од пада авиона и зашто родбини нису предате личне ствари погинулих", упитао је Човић.

Он је навео да послије више од 20 година "нико није луд да не види шта се, заправо, догађа" и да је на дјелу покушај потпуног етничког чишћења Срба на Косову и Метохији, отимање и узурпирање дијела територије Србије са еклатантним кршењем међународног права.

Човић је додао да би се, уколико Приштина настави да блокира све договоре са Београдом, укључујући Бриселски споразум када је ријеч о Заједници српских општина (ЗСО), требало вратити на нешто што сви подржавају, а то је Резолуција 1244.

"Према Резолуцији 1244 није предвиђено једнострано проглашење независности Косова. Они су је дезавуисали, а сад покушавају да додатно дезавуишу и Бриселски споразум. То није партнерски однос, то је, да употребим стару српску реч, много покварено", рекао је Човић. Специјални изасланик ЕУ за регионална питања и дијалог Србије и самопроглашеног Косова Мирослав Лајчак рекао је да споразум о ЗСО мора бити спроведен, међутим, "нико разуман не жели Републику Српску на Косову".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана