Цикотић неће лако до фотеље

Дарко Момић
Цикотић неће лако до фотеље

САРАЈЕВО - Кандидат СДА за новог министра безбједности у Савјету министара је бивши министар одбране и члан Комисије за безбједност СДА Селмо Цикотић, одлучила је у петак Кадровска комисија ове странке на сједници одржаној у Сарајеву.

Селмо Цикотић је прихватио кандидатуру за ту позицију, а уколико то прихвате ХДЗ БиХ и СНСД, на овој позицији ће замијенити Фахрудина Радончића који је 2. јуна поднио оставку. Приједлог је у петак требало да буде достављен предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији на даље поступање.

Према процедури, необавезујућу препоруку у вези са Цикотићевим именовањем мора дати и Комисија за припрему избора Савјета министара БиХ, а прије него што се приједлог именовања новог министра безбједности нађе на дневном реду Представничког дома Парламента БиХ, Агенција за истраге и заштиту и Централна изборна комисија БиХ мораће извршити неопходне провјере. Цикотић је четири године био савјетник Бакира Изетбеговића у Предсједништву БиХ, а дужност министра одбране обављао је у периоду од априла 2007. до фебруара 2012. године.

Према тврдњама наших саговорника из хрватског политичког корпуса који су инсистирали на анонимности, именовање Селме Цикотића за новог члана Савјета министара БиХ неће проћи глатко.

- Медији су тек 2011. године открили да се у Тужилаштву БиХ против Селме Цикотића води процес за ратне злочине над Хрватима у Бугојну. То се открило када је Енес Ханџић, бивши припадник 307. бригаде Армије БиХ, склопио споразум са Тужилаштвом и пристао свједочити на суђењу против Нисвета Гасала, Мусајба Кукавице и Сенада Даутовића с којима је био на оптужници. Током процеса се сазнало да се “користи изјава Енеса Ханџића узета у поступку против Селме Цикотића, Тахира Гранића и других” - објашњава наш саговорник.

Он додаје да нико не зна у којој фази је тај поступак, али тврди да ће то сигурно утицати на одлуку хрватских посланика када се буде гласало о Цикотићевом именовању.

- Међутим, многи не знају да је Селмо Цикотић 1997. године напрасно враћен са мјеста војног аташеа у САД, јер је још тада тражено од америчког министра одбране Вилијема Перија да одбије гостопримство Цикотићу због ратног злочина над Хрватима у Бугојну. Поред тога, још није окончан ни судски поступак у вези са продајом оружја загребачкој фирми “Скаут” којој Министарство одбране БиХ треба да исплати више од 20 милиона марака, а одговорност за то носи управо Селмо Цикотић - тврди наш саговорник.

У ХДЗ-у БиХ у петак нису хтјели званично да се одреде о кандидатури Цикотића.

С друге стране, шеф Српског клуба у Представничком дому Ненад Стевандић каже да не зна како ће чланови његовог клуба и посланици СНСД-а гласати када Цикотићево именовање дође на дневни ред.

- Ако је неко желио да нама гурне прст у око, а да заузврат нашим кадровима тражи длаку у јајету, онда је то успио предлажући Селму Цикотића за министра безбједности. По критеријумима СДА, сљедећи кандидат могао би да буде и Насер Орић - каже Стевандић.

Загреб

Хрватска удружења из БиХ почетком марта 2017. године пријавила су Селму Цикотића Државном тужилаштву у Загребу због ратних злочина почињених над Хрватима на подручју централне БиХ.

Поред Цикотића, пријављено је још 16 официра тзв. Армије БиХ уз образложење да су “недодирљиви за правосуђе БиХ”. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је тада да је за те процесе надлежно Тужилаштво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана