ЦИК започела организовање ванредних избора на сјеверу КиМ

ГС
ЦИК започела организовање ванредних избора на сјеверу КиМ

Централна изборна комисија данас је званично започела процес за организовање ванредних избора 23. априла за градоначелника у четири општине на сјеверу КиМ - Сјеверна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток као и ванредних избора за двије скупштине општине - Звечан и Лепосавић, рекао је портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези, а пренио портал "Косово онлајн".

Ељези је рекао је да је Комисија одредила све рокове за активности везане за организацију ових избора.

- Од данас, 9. марта, почињу рокови за организовање ванредних избора за градоначелника четири општине: Сјеверна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток и ванредних избора за скупштине две општине: Звечан и Лепосавић. Све ове активности односе се на период од 45 дана, од данас до дана избора - објаснио је Ељези.

Према његовим речима, за ЦИК ће важити претходни процес овере кандидата за учешће у изборном процесу који је првобитно био планиран почетком за децембар прошле године.

Политичке странке морају да потврде сертификоване кандидате.

Такође, за ЦИК, додаје, процес сертификације није завршен, јер ће ова институција омогућити кандидатуру за учешће на изборима и оним политичким субјектима који се у то вријеме нису пријавили.

У посљедња два мјесеца прошле године ЦИК је овјерио 11 кандидата за учешће на изборима за градоначелника у било којој од четири општине и 63 кандидата за учешће на изборима за двије скупштине општине.

- Поред потврђивања овјерених кандидатура, ЦИК ће прихватити и нове пријаве политичких партија, независних кандидата и грађанских иницијатива или коалиција. То се може урадити у периоду од 10 дана, од 9. до 18, марта - објашњава Ељези.

Одлуком ЦИК-а ова институција ће до 24. марта одлучивати о одобравању односно одбијању овјере политичких субјеката и кандидата, док је планирано да изборна кампања траје 18 дана, од 4. до 21. априла.

Влада тзв. Косова расписала је изборе на сјеверу КиМ након повлачења Срба из косовских институција усљед протеста због одлука у вези регистарских таблица и хапшења Срба, преноси портал "Косово онлајн".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана