ЦИК објавила коначне резултате локалних избора на КиМ

Танјуг
ЦИК објавила коначне резултате локалних избора на КиМ

ПРИШТИНА - Централна изборна комисија објавила је коначне резултате првог круга локалних избора за градоначелнике на Косову и Метохији, који су одржани 17. октобра, према којиима је Српска листа побједила у 9 од 10 општина са српском већином, док кандидати Самоопредјељења Аљбина Куртија нису освојили челну позицију ни у једној општини.

Према коначним резултатима, у првом кругу је 17 општина добило градоначелнике, док ће се у 21 општини градоначелници бирати у другом кругу, а међу њима је и једна са српском већином, општина Клокот, преноси Косово онлајн.

У осталим општинама у којима већину чине Срби побједила је Српска листа.

Према коначним резултатима, најубједљивији успјех забиљежила је кандидаткиња за градоначелницу Ранилуга Катарина Ристић Илић која је добила стопостотну подршку гласача.

Слиједи градоначелник Звечана Драгиша Миловић за кога је гласало 98,23 одсто бирача, затим Лепосавића Зоран Тодић са 97,85 одсто гласова и Сјеверног дијела Косовске Митровице Милан Радојевић који је освојио 91,12 одсто.

Срђан Вуловић је у Зубином Потоку освојио је 83,53 одсто, а Далибор Јевтић у Штрпцу 59,70 одсто гласова.

Нова градоначелница Грачанице је Љиљана Шубарић, која је освојила је 77,93 одсто гласова, Саша Милошевић у Новом Брду је освојио 63,90 одсто гласова, док је Драган Петковић је Партешу добио 75,35 одсто.

У Клокоту, гдје ће се одржати други круг избора, највећи број гласова - 781, добио је Владица Богдановић из Српске листе, док је Страхиња Аритоновић испред ГИ Српска народна слога освојио 699 гласова.

Поред Клокота, други круг избора, 14. новембра - биће одржан и у Приштини, Ђаковици, Ораховцу, Гњилану, Драгашу, Клини, Каменици, Подујеву, Призрену, Витини, Вучитрну, Малишеву, Јунику, Мамуши, Глоговцу, Истоку, Штимљу, Обилићу, Косову Пољу и Качанику.

Кандидати из Самоопредјељења, које предводи косовски премијер Аљбин Курти, нису у првом кругу освојили челну позицију ни у једној општини, у други круг иду у 12 општина.

Највећа борба водиће се за општину Приштина, између кандидата Самоопредјељења Арбена Витие и Перпарима Раме из Демократског савеза Косова.

Иначе, Демократски савез Косова ће осим у Приштини, у другом кругу имати своје кандидате у још осам општина: Косову Пољу, Подујеву, Гњилану, Драгашу, Витини, Истоку, Вучитрну и Јунику.

Кандидати Демократске партије Косова у другом кругу се за мјесто градоначелника надмећу девет општина: Глоговцу, Призрену, Вучитрну, Качанику, Малишеву, Клини, Штимљу, Драгашу и Малишеву.

Кандидати Алијансе за будућност Косова своју шансу у другом кругу потражиће у Ђаковици, Ораховцу, Исток, Клина и Јунику.

Досадашњи предсједник општине Каменица, који је кандидат Социјалдемократске партије, иде у други круг избора, док ће НИСМА имати свог кандидата у другом кругу у Малишеву.

Успјешно регистровани бирачи ван Косова, имаће 15 дана на располагању за гласање путем поште, почев од 29. октобра.

Петодневна предизборна кампања за други круг, који се одржава 14. новембра, траје од 8. до 12. новембра, након чега наступа изборна тишина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана