Четврти пут одгођено суђење Маркановићевој, могуће проширење оптужнице

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - У Првом основном суду у Београду у петак по четврти пут одложен је почетак суђења Олгици Маркановић оптуженој за неовлашћено предузимање естетских захвата на пацијентима и њеној помоћници Јасмини Тасић.

Суђење је већ три пута одлагано због изостанка Тасићеве, која је изостала и у петак због постпорођајних гинеколошких проблема, о чему је суду преко браниоца доставила медицинску документацију. Прије одлагања суђења, поступајући тужилац рекао је да му се након подизања оптужног предлога јавило још оштећених из иностранства, које планира да саслуша у наредном периоду, па можда дође и до проширења оптужбе.

Маркановићевој је у октобру прошле године укинут притвор и одређен кући притвор уз електронски надзор, а у петак је њен бранилац тражио укидање и ове мјере или бар продужење времена за дозвољену шетњу са сат на четири сата, јер је она једини старатељ малољетног дјетета. Суд је одбио да јој укине кућни притвор али ће приједлог за продужење размотрити пошто му одбрана Маркановићке достави неопходну документацију.

Сљедеће суђење је заказано за 7. април, када се очекује почетак суђења излагањем уводних ријечи тужилаштва и бранилаца, након којих ће и оптужене моћи да изнесу своју одбрану.

Маркановић и Тасић оптужене су као саизвршиоци у кривичном дјелу - тешко дјело против здравља људи. Оптужним предлогом тужилаштво је тражило од суда да Маркановићку осуди на три године затвора, а Тасићку на годину дана затвора.

Оне се терете да су кривично дјело извршиле у одређеном периоду у нерегистрованом "медицинско-естетском центру Таyас" у Београду у улици Дриничка бр. 8а, тако што су неовлашћеном и неправилном употребном средства "плазма пен" проузроковале трајна оштећења на третираним дијеловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог Б и трећег степена. Истовремено су примењивале недопуштене ињекције локалне анестезије "лидокаин - хлорида" која је представљала ризик по живот оштећених у случају алергијске реакције усљед непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примјене уређаја "плазма-пен" због коришћења струје. Маркановић је након хапшења на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надрилекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана