Четири виолинске жице препородиле село

Танјуг
Foto: Илустрација

ПРАЊАНИ - Трећи Сабор виолиниста Србије биће свечано отворен у Прањанима у петак, 20. августа, дизањем саборске заставе и поздравним словом домаћина, а трајаће до 22. августа.

Првог дана фестивала одржаће се такмичење младих виолиниста Србије и концерт Борка Радивојевића.

"На првом Сабору било је преко 50.000 посјетилаца, што показује да је наш народ жељан окупљања и весеља и спреман да их сазове и направи. То је и најбољи знак да смо на трагу дуговјеког саборовања у овом малом, али изузетно лијепом, прањанском човјечанству. Виолина је послије дугог лутања, коначно своје мјесто пронашла у Прањанима, село у ком гудала укрштају најбољи виолинисти Србије", рекао је за Тањуг Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац и челник Сабора.

У суботу, од 20 часова, професионални виолинисти такмичиће се за прву и златну виолину Србије, а у недјељу су на вечерњем репертоару концерти побједника, затим Бранка Ристића и Љубе Аличића.

Идејни творац фестивала је Гвозден Николић, власник Гласа западне Србије у Чачку и аутор емисије "Нећете вјеровати" на тв Прва. Рођен је у Коштунићима, надомак Прањана.

„Ови висови Сувобора и Маљена више од пола стољећа били су беспут и недођија, због Равне горе и политичке природе. Иако, тврдим, надалеко нема тако радног ичасног свијета, неправедно кажњеног. Овај крај доживио је репризу живота, да врлет буде повезана са аутопутем, да добијемо планински аеродром на Галовића пољу, где се за свагда скућила виолина, краљица инструмената. То је награда прецима што дадоше главу за потомке, који су образ показали спасавајући невољнике и делећи кору хлеба са Американцима, Енглезима и Французима, иза леђа убитачне фашистичке машинерије која је харала свијетом", казао је Николић за Тањуг.

Село Прањани удаљено је 36 километара од Милановца, на путу за Пожегу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана