Четири мјере за родитеље дјечака убице: Ево шта Костини родитељи смију радити са некретнинама

ГС
Четири мјере за родитеље дјечака убице: Ево шта Костини родитељи смију радити са некретнинама

Прошло је више од два мјесеца од незапамћене трагедије, пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, када је дјечак убица (13) убио девет својих вршњака и чувара школе. И док се јавност оправдано пита каква судбина чека најмлађег и најсуровијег убицу, против његових родитеља је покренуто неколико поступака, а између осталог, забрањено им је да располажу некретнинама и новцем.

Не може бити осуђен

Будући да дјечак убица не може бити правоснажно осуђен јер са 13 година не може кривично одговарати, адвокати објашњавају да је одштета коју могу добити породице жртава могућа уколико отац или мајка буду осуђени.

Оцу и мајци дјечака убице је привремено забрањено да располажу некретнинама и новцем. Ово је, по приједлогу породица убијених у ОШ "Владислав Рибникар" усвојио Виши суд у Београду. Ипак, ово је само привремено рјешење, које за циљ има да "обезбиједи" средства којима би се исплатила накнада штете породицама оштећених, за смрт њихових најближих.

Одштета од оца 

Отац дјечака налази се у притвору, од како је ухапшен тог кобног 3. маја. Окривљеном се на терет ставља извршење кривичног дјела "Тешко дјело против опће сигурности". Сумња се да он није држао оружје по законским прописима, а тим оружјем је извршен масакр у школи. Такође, он се сумњичи да је обучавао свог сина да користи оружје, као и да га је водио у стрељану.

Више јавно тужилаштво у Београду испитује да ли је отац дјечака убице запуштао и злостављао сина.

Према Закону о кривичном поступку, оштећени имају право да поднесу приједлог за имовинско правни захтјев.

- Породице су саме "пописале" имовину оца, а суд је овај приједлог прихватио. Отац дјечака убице је преко свог адвоката уложио жалбу на овај приједлог, али је он одбијен и привремена мјера забране располагања некретнинама је правоснажна. У питању је приједлог 9 оштећених, а рјешењем је оцу забрањено да располаже, отуђи и оптерети непокретности и покретне ствари чији је власник - наводи извор.

У питању је један стан, дио пословног простора и путничко возило. То значи да он не смије да прода, да их стави под хипотеку и слично. Рјешењем није забрањено кориштење ових некретнина.

Такође, ова привремена мјера важи до окончања кривичног поступка.

Затим, 7. јула је оцу, такођер на приједлог оштећених, донесена привремена мјера забране располагања новцем. Ово је учињено да би било могуће да се обезбиједе њихови захтјеви.

Пренос новца
Суд је усвојио рјешење и наложио Народној банци Србије да новчана средства рачуна оца дјечака пренесе у депозит јавног извршитеља.

У питању није сав новац оца дјечака убице, већ само износ који је потребан за имовинско правни захтјев, како би било обезбијеђено да ће он моћи да исплати штету породицама страдалих.

Ипак, да ли ће породице моћи да стекну право на одштету иако отац буде ослобођен, извор наводи да је и то могуће.

- У кривичном поступку се ријетко кад досуђује имовинскоправни захтјев, често се оштећени упућују на парницу да тамо траже одштету. Парнична одговорност је шира од кривичне тако да иако неко буде ослобођен у кривичном поступку, то не значи да не може да буде обавезан на накнаду штете у парничном поступку - рекао је извор.

С друге стране, наглашава он, уколико се одлучује у кривичном поступку, отац мора бити осуђен да би оштећени добили накнаду штете. У случају да се то не деси, оштећене суд може упутити на парницу, као што је у случају мајке.

Одштета од мајка 

Против мајке дјечака убице се не води кривични поступак, а како је раније саопћило тужилаштво, против ње је покренута предистрага, формиран је предмет, како би се утврдило да ли је учинила кривично дјело злостављање и запуштање дјетета.

Суд је у односу на мајку усвојио два рјешења, која су такође предложиле породице убијених.

Четири особе су поднијеле приједлог да се донесе привремена мјера забране располагања имовином.

- Мајка дјечака убице, у свом власништву има три стана и гаражно мјесто. Она је у једном стану и гаражном мјесту једини власник, док је у остала два стана она власник 50 посто - каже извор упознат са случајем.

Породице су тако пописале да мајка дјечака убице дијели власништво у 20 парцела од више од 100 ари, а које су уписане у катастар као грађевинско и пољопривредно земљиште у Параћину и Нишу.

Такође, породице су утврдиле да има 50 посто власништва над двије зграде у Параћину и Нишу.

Као што је наведено, ово рјешење не подразумијева да је забрањено да она ове некретнине користи, већ не смије да их прода.

Приједлог је поднијело чак 27 особа, чланови уже породице убијених у школи на Врачару.

Такође, Народној банци Србије и јавном извршитељу је наложено да сва новчана средства којима располаже на рачунима свих пословних банака, до висине потраживања породица у парничном поступку, пренесе и положи у депозит јавног извршитеља.

Она је обилазила неколико нотара - како би је преписала некретнине на друга лица.

Према информацијама, мајка је дала пуномоћје адвокату са циљем да поклони своју имовину, односно, да је пребаци на рођаке.

Поред ње, око преноса имовине распитивао се и дјечаков отац који је тражио да му се доведе нотар у притвор где је смјештен након што је његов син извршио масовно убиство.

Међутим, отуђење имовине, пребацивање на друге особе, продаја им је забрањена до даљњег и то одлуком Вишег суда у Београду.

Породице су дужне да у року од 37 дана покрену парнични поступак против мајке. Уколико то не ураде, привремена мјера више неће бити на снази.

Како се одређује висина одштете?
С обзиром на то да оштећени траже надокнаду штете, услијед душевног бола изазваног смрћу блиских особа, суд је привремено пренио у депозит јавног извршитеља износе новца које је оцијенио као довољне за исплату штете. Колико је то заправо новца? Истина је, да не постоји стриктно одређено правило, као ни прописани износи.

- То се одмјерава у сваком конкретном случају у вези са чланом 200 Закона о облигационим односима. Знаци за претрпљене душевне болове због смрти блиског лица суд ће, ако нађе да околности случаја, а нарочито јачина болова и њихово трајање то оправдава досудити правичну новчану накнаду а приликом одлучивања о захтјеву за накнаду нематеријалне штете као и о висини њене накнаде суд ће водити рачуна о значају повријеђеног добра и циљу коме слузи та накнаду - објашњава саговорник.

У парничном поступку чланови породице се саслушавају и онда суд процјењује у сваком конкретном случају колико је то новца.

Они се саслушавају на околности блискости са страдалима, као и о висини њиховог бола изазваног смрћу жртава.

Више од два мјесеца од трагедије
У стравичном злочину који је почињен 3. маја тринаестогодишњи дјечак је усмртио 10 особа и ранио још шест. На лицу мјеста је страдало осморо ученика и школски чувар, док је дјевојчица преминула 15. маја од задобијених повреда.

Истрага је одмах утврдила да је дјечак-убица злочин до детаља планирао мјесец дана, да је имао скице школе и списак потенцијалних жртава, па чак и да су неки означени као “приоритети”.

Пошто нема напуњених 14 година, убица не може кривично да одговара, не може да буде у притвору нити да буде осуђен на затворску казну, али може на дуже вријеме да буде смјештен у установу затвореног типа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана