Центар "Сава" за 17,5 милиона евра продат "Делта холдингу"

Срна
Центар "Сава" за 17,5 милиона евра продат "Делта холдингу"

БЕОГРАД - Бизнисмен Мирослав Мишковић и његова компанија "Делта холдинг" купили су један од симбола Београда - Центар "Сава", за почетну цијену од 17,5 милиона евра.

Продаја највећег конгресног центра у Србији јавним надметањем обављена је јутрос, пренијели су београдски медији.

Конкурсни услов био је да прихвате улагање у Центар "Сава" од најмање 50 милиона евра за пет година, те да објекат не мијења намјену.

Центар "Сава" продат је из трећег покушаја - на претходна два тендера почетна цијена је била 27,4 милиона евра, односно 21,9 милиона евра, али није достављена ниједна понуда.

Град Београд расписао је 19. октобра тендер за продају овог центра.

Компанија "Делта холдинг" више година важи за главног кандидата за преузимање овог конгресног центра, изграђеног по налогу Јосипа Броза Тита, како би могао да организује Конференцију о европској безбједности и сарадњи.

Изградња овог симбола Београда трајала је три године, од 1976. до 1979, а изграђен је по замисли архитекте Стојана Максимовића, који је био и шеф конструкторског тима.

Радови су морали да се убрзају ван предвиђеног рока, због већ заказаног годишњег састанка Међународног монетарног фонда /ММФ/, који је требао да буде одржан у Центру "Сава", што је проузроковало и одустајање од плана да главна сала има ротирајућу позорницу.

Дворану је свечано отворио тадашњи предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито 15. маја 1977. године, а већ идуће 1978. у њој је одржан 11. конгрес Савеза комуниста Југославије.

Центар "Сава" има 69.300 метара квадратних корисног и 100.000 метара квадратних укупног простора, укључујући концертну салу са 3.672 сједишта, 15 конференцијских сала, изложбени простор, као и бројне друге објекте.

Овај центар био је домаћин многих значајних међународних конгреса и скупова као што су ОЕБС, годишњи састанци ММФ-а и Свјетске банке, 55. Годишња генерална скупштина Интерпола, Шести УНКТАД, Генерална скупштина УНЕСКО-а, ФОРЕКС-а, ФИСИТ-а, Девети самит несврстаних, те ЕБРД.

У Центру "Сава" гостовала су највећа имена свјетске умјетничке сцене, а у њему се већ годинама одржавају значајне културне манифестације, као што су ФЕСТ, БЕМУС и БИТЕФ.

Центар је, такође, био домаћин и многих значајних умјетничких програма и угостио је велике умјетнике, као што су Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Монсерат Кабаље, Мајлс Дејвис, Хенрик Шеринг, Б.Б.Кинг, Зубин Мехта, Владимир Ашкенази, Јохан Штраус оркестар, Московски филхармонијски оркестар и Оказу филхармонијски оркестар.

У њему су, такође, одржани и избор за мис Србије, као и селекциони фестивали за учешће на такмичењу за пјесму "Евровизије" под називима "Беовизија" и "Европесма", као и концерти домаћих музичких звијезда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана