Часлав Копривица на челу Српског покрета "Његош"

Срна
Часлав Копривица на челу Српског покрета "Његош"

БЕОГРАД - Иницијативни одбор за оснивање Српског покрета "Његош" у Београду одржао је данас први састанак у Српској књижевној задрузи, на којем је за предсједника одбора изабран професор филозофије на београдском Факултету политичких наука Часлав Копривица.

Уз Копривицу, оснивачи покрета су академици Матија Бећковић и Миро Вуксановић, књижевник Милутин Мићовић, бригадни генерал Михаило Зоговић, управник Српске књижевне задруге Душко Бабић, привредници Бранислав Баћовић и Ненад Вујановић, као и историчар Немања Девић, саопштено је из Иницијативног одбора.

Овај покрет, како су истакли чланови Иницијативног одбора, настаће као наставак традиције истоименог покрета у Црној Гори који организовањем округлих столова и манифестација више од деценије његује сјећање на Његоша, као и Књижевног удружења "Његош" које сваке године одржава манифестацију у част великог пјесника и владике.

Копривица је истакао да је Његош духовна фигура за српски народ, додајући да је добро да постоји удружење које ће свакодневно подсјећати на његову важност.

- Оно што је Немцима Гете, Енглезима Шекспир, Шпанцима Сервантес, то је нама Његош. Он је неисцрпан и колико год да се писало о њему још увек нам предстоји рад на томе. Ове ствари су саморазумљиве, али некад није наодмет присетити их се. Не говоримо само о нашем највећем књижевнику, већ и о духовној фигури. Реч је о "његошевском духу" - навео је Копривица.

Бранислав Баћовић, који је предсједник Српског покрета "Његош" у Црној Гори, рекао је да ће ова организација и у Београду имати сличну мисију - да се српско етничко биће оснажи духовно, културно и материјално, као и да се српска самосвијест развија и учвршћује на основама дјела Петра Другог Петровића Његоша и утемељујуће матрице савремене српске културе.

- Српска култура је јединствена, без обзира на то што се налазимо у две одвојене државе. То је суштина овог покрета. Зато се нећемо бавити само Његошем, већ ћемо подржавати оно што се дешава на простору где је српски народ - најавио је Баћовић.

Према његовим ријечима, покрет ће се бавити научно-истраживачким радом, издавањем штампаних и електронских публикација из области науке, умјетношћу и људским правима, додјељиваће награде и обезбјеђивати донације, легате и поклоне.

- Кључни задаци удружења биће афирмисање младих уметника, медијска промоција књижевног стваралаштва, реактуелизација његошевске и вуковске културне матрице ангажовањем креативних људи, враћање достојанства српском језику и ћирилици, као и афирмисање културне, историјске и научне везе српског народа - објаснио је Баћовић.

Милутин Мићовић рекао је да је слојевита његошевска традиција веза која држи српски народ.

- У нашем народу постоји рефлекс Његошевог духа. Ниједна личност у култури нема интегративну улогу као Његош. Он је прошао кроз своје народно биће и те формуле су пуне ватре и данас. Једнако врију и охрабрују сваког човека који има зрнце небеског ума. На њима почива култура - нагласио је Мићовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана