Цариници Србије заплијенили више од килограм непријављеног злата

Срна
Foto: carina.rs

БЕОГРАД - Цариници Србије су, у сарадњи са полицијом, на прелазу Прешево и на нишком аеродрому "Константин Велики" спријечили покушај кријумчарења више од килограм златног накита укупне вриједности веће од од 26.000 евра.

Први случај је забиљежен током викенда на прелазу Прешево током редовне контроле возила марке "бе-ем-ве" швајцарских регистарских ознака којим је управљао држављанин Сјеверне Македоније.

Иако је возач на питање цариника да ли има нешто да пријави одговорио да нема ништа, детаљним прегледом је у кесама иза возачевог сједишта пронађен златни накит тежак 735 грама запакован у кутије, саопштено је из Управе царина Србије.

Најбројније су биле наруквице, а најтежи предмет богато украшена огрлица тешка 122 грама, док је процијењена вриједност откривеног накита премашила 20.000 евра.

Само дан касније, на Аеродрому "Константин Велики" у Нишу током редовне контроле путника на излазу из земље откривено је готово 300 грама непријављеног златног накита, које је покушала да прошверцује двојна држављанка Шведске и Србије.

Она је у ручном пртљагу имала 16 прстенова, 11 пари минђуша, осам наруквица, два ланчића и осам привјесака укупне вриједности 6.330 евра.

С обзиром на то да је ријеч о страним држављанима, прекршајни поступци су вођени по хитној процедури, а суд је у оба случаја изрекао новчану казну и заштитну мјеру трајног одузимања непријављених драгоцености.

Из Управе царина подсјећају да се личним накитом сматра накит који се носи на себи, а да уколико путник на себи или у пртљагу носи доста накита, дужан је да га пријави, чиме ће избјећи ризик да почини прекршај и да му драгоцјености буду привремено или трајно одузете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана