Бустер доза у Србији послије три мјесеца, карантин се скраћује на седам дана

Г.С.
Бустер доза у Србији послије три мјесеца, карантин се скраћује на седам дана

БЕОГРАД - Проглашавамо нашу епидемиолошку ситуацију као изразито тешку, ванредну и у складу с тим позивам грађање да активно учествују у спречавању преноса вируса, рекао је након сједнице кризног штаба Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.

У Србији ће се између друге и бустер дозе вакцине биће довољно да прође 3 мјесеца, дакле грађани ће трећу дозу моћи да приме након три мјесеца, то једна је од првих одлука Кризног штаба – рекао је Гојковић на конференцији за медије након сједнице, преноси Блиц.

Такође, Гојковић је рекао да се период изолације са 10 смањује на 7 дана, будући да "омикрон" сој показује да даје блаже симптоме од претходних.

Он је додао да је одлучено да је након друге дозе вакцине довољно да прође три мјесеца да би се примила бустер доза, као и да цијена ПЦР тестова буде смањена са 9.000 на 6.000 динара /са 76,6 на 51 евро/, а антигенских са 3.500 на 1.800 динара /са 30 на 15 евра/.

– У уторак ће се одржати додатне консултације везано за основне и средње школе у централној Србији, али смо најближи рјешењу да буде као у војвођанским школама, односно од 1. до 8. разреда непосредно, а средњошколци на комбиновану наставу – рекао је Гојковић

Подсјетимо, школе у Војводини су кренуле са радом, а од понедјељка основне школе иду на непосредну наставу, а средњошколци на комбиновану.

На сједници кризног штаба се расправљало о новим мјерама, вакцинацији и ковид пропусницама. Ипак, поуздано се не није знало да ће до неких измјена и доћи, мада епидемилошка ситуација диктира тако.

Како су писали медији, медицински дио Кризног штаба је опет тражио да ковид пропуснице буду обавезне 24 сата у угоститељским објектима, да се скрати радно вријеме и смањи број дозвољених људи у затвореном простору.

Једина извјесна мјера прије саме сједнице била је везана за школе, оносно почетак другог полугодишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана