Бурна сједница: „Насртање“, увреде и аплаузи у Скупштини Србије

Танјуг
Бурна сједница: „Насртање“, увреде и аплаузи у Скупштини Србије

БЕОГРАД - Конститутивна сједница Скупштине Србије на којој се бира предсједник парламента, за кога је предложена досадашња премијерка и потпредсједница Српске напредне странке Ана Брнабић, и данас је протекла уз бројне полемике власти и опозиције, негодовање и увреде, а обиљежило је и “насртање” на предсједавајућег Стојана Раденовића, због чега је сједница на кратко прекинута.

Посланици Скупштине Србије завршили су за данас рад нешто прије 16 часова, а расправа о избору предсједника парламента, како је најавио предсједавајући, биће настављена и сутра у 10 сати.

Дан у парламенту обиљежио је и громогласни аплауз посланичке групе владајуће коалиције након што је предсједавајући, “прецизно математички” изразио захвалност предсједнику Србије и премијерки што су му дозволили да их подржи, наглашавајући да је Александар Вучић визионар који ради ствари које остали не могу ни да замисле. -Мени су Ана Брнабић и Александар Вучић дозволили да их подржим, зато сам им захвалан. Већина људи на планети су обични, они раде нормалне ствари, талентовани, раде ствари које обични не могу, а визионари као наш председник Вучић, ради ствари које остали не могу да виде - рекао је Раденовић који је био међу 100 најцитиранијих математичара у свијету.

Осим аплауза, и данашње засједање протекло је у атмосфери међусобног кошкања, увреда и оптужби.

Скупштинско обезбјеђење морало је и данас да реагује и стане испред говорнице због опозиционих посланика коју су, у недостатку стрпљења да добију глас, на тај начин жељели предсједавајућем Раденовићу да укажу на повреду пословника.

Посланици владајуће коалиције су, због таквог понашања, апеловали на грађане да врате снимак сједнице и да виде како је све изгледало и шта ради опозиција која себе назива “Србија против насиља”. Посланици опозиције ударали су пословницима о столове док су посланици владајуће коалиције, али и предлагач Миленко Јованов, говорили.

Поред уобичајених тема опозиције, а које се односе на изборне крађе, бирачки списак, препоруке међународних посматрача, ситуацију у медијима, била је и та да ли Ана Брнабић може да буде кандидат за предсједника парламента, јер је предсједница Владе у оставци. Јованов је нагласио да нема никаквих законских, ни уставних препрека да у скупштини сједе ни Ана Брнабић, ни Милош Вучевић, нити било ко други и нагласио да се Устав није мијењао. Он је подсјетио да је таквих примјера било и пре.

-И кад је био Мирко Цветковић и онда је било по Уставу и закону, и кад је био Бојан Пајтић и онда је било, сад одједном није - рекао је Јованов.

Брнабић је, одговарајући на примједбу шефа посланичке групе Народног покрета Србије Мирослава Алексића да посланик истовремено не може имати и функцију у Влади Србије, оптужила опозицију за насилничко понашање, као и да је Алексић физички насрнуо на обезбјеђење, које је штитило предсједавајућег.

Алексић је као разлог за инцидент, због којег је сједница накратко била прекинута, навео то што предсједавајући није хтио да уважи опозицију да по Пословнику нешто каже и тражио да тај полицајац којег је “ударио”, то и потврди.

На сједници је говорио и посланик лидер СПС-а Ивица Дачић који је нагласио да сама чињеница да досадашња предсједница владе постаје предсједница Скупштине, доприноси кредибилитету Скупштине у цјелини.

Дачић је рекао и да је неопходна политичка стабилност и јединство, како би се заштитили национални интереси. И он је одговорио на тврдње опозиције да он не може у исто врijеме да буде министар у техничкој влади и посланик.

-Ја сам посланик, тачно је, и министар сам, али сам министар у техничкој влади. Ја сам министар од 2008. године - навео је Дачић. Предлагач Михаило Јованов је на крају сједнице, која ће бити настављена сутра, изразио очекивање да ће се у будућности посланици ипак држати дневног реда, и да се неће поновити као до сада да он буде брутално кршен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана