Будући сазив скупштине Србије имаће седам потпредсједника

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - У Скупштини Србије завршене су консултације о конститутивној сједници парламента, а будући сазив имаће седам потпредсједничких мјеста, од којих су три предвиђена за опозицију.

Према том приједлогу, како се могло чути од представника појединих странака у парламенту, тих седам мјеста “подијелиће” посланички клубови СНС, СПС, СВМ, СПП, С СП, ДС и коалиција Нада.

Оно што је за сада познато, то је а ће опозиција за потпредсједнике предложити - клуб око С СП-а Борка Стефановића, Нада- Божидара Делића, а ДС, заједно са Народом, Не давимо Београд и Заједно - Зорана Лутовца.

Потпредсједничка мјеста, иначе, расподјелјују се спрам снаге, односно броја посланика појединачних клубова, а до сада су по два потпредсједничка мјеста била “резервисана” за два најјача опозициона клуба.

Иако скупштински Пословник омогућује да 30 посланика предложи кандидата за потпредсједника, то није била пракса раније.

Тако је “камен спотицанја” била чинјеница да Зорана Лутовца за ту функцију кандидује група од четири посланичка клуба са 35 посланика, а која је, будући да им је владајућа већина изашла у сусрет омогућавајући им да имају “свог” потпредсједника, требало да направи уступак и одрекне се неког мјеста у радним тијелима скупштине.

Због тога су представници та четири посланичка клуба у пар наврата излазили са састанка, покушавајући да се договоре чега да се “одрекну”.

У парламенту је за сада формирано 15 посланичких клубова, а у складу са бројем посланичких клубова и бројем нјихових посланика - распоређује се и број председника и замјеника предсједника скупштинских одбора.

Опозицији ће припасти пет предсједничких мјеста у парламентарним одборима, а већина њих жели Одбор за спољне послове.

“Неспорни” одбор је онај за Србе у региону и дијаспору, који ће водити посланик Завјетника, док је лидер Двери Бошко Обрадовић јуче рекао да су они тражили Одбор за здравље и породицу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана