Министарство: Број становника Србије пао испод седам милиона

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Србија је суочена са изузетно тешком демографском сликом и чињеницом да је број становника у земљи пао испод седам милиона, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију Србије поводом Свјетског дана становништва.

У саопштењу се истиче да је све већи број умрлих становника у односу на рођене, а да је само у току прошле године Србија изгубила више од 74.000 становника, што је град величине Зрењанина.

Из Министарства упозоравају да подаци за првих шест мјесеци ове године наговјештавају да ће 2022. година бити још тежа када је ријеч о демографској слици Србије.

“Узроци овакве статистике у највећој мери се подударају са онима које налазимо у најбогатијим земљама Европе, од којих ниједна нема стопу родности 2,1, што је оцењено као ниво просте репродукције”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства за бригу о породици и демографију наглашавају да је неопходно осмислити националну стратегију чија би реализација промијенила садашњу демографску слику Србије, која је, како оцјењују, највећи проблем с којим се Србија као држава и Срби као народ суочавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана