Брнабић: Вријеме да се прекине пракса сусједа да искаљују бијес на Србији

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија не само да никога у региону не угрожава, него пружа и помоћ, и да је вријеме да се прекине пракса неких сусједа да искаљују бијес на Србији.

"То је модел понашања да, када нисте у могућности или једноставно немате храбрости да своју реакцију усмерите тамо где треба, ви искалите бес на Србији. Време је да се та пракса прекине", рекла је Брнабићева за београдски дневник "Политика".

Она је истакла да ће Србија наставити да помаже и да ради на повезивању региона, развија иницијативу "Отворени Балкан" и да позива све у региону да се придруже, као и да гради пруге и ауто-путеве који ће спајати људе.

"За нас је то пут ка миру и стабилности и начин заштите интереса нашег народа – сарадња, повезивање, лакши проток капитала, услуга, робе и људи", рекла је Брнабићева.

Поводом притисака на Србију да уведе санкције Русији, Брнабићева је истакла да је држава Србија закључком Савета за националну безбедност јасно исказала свој став, који је у потпуности у складу с међународним правом.

"Знам да су се у прошлости неретко доносиле одлуке које би се допале неким великим силама или моћницима, али Србија није више таква земља", поручила је Брнабићева.

Када је ријеч о снабдијевању грађана и привреде Србије храном по приступачним цијенама и енергенатима, она је истакла да за сада нема нерјешивих проблема и да се нада да ће тако и остати.

"Ипак, као и у случају пандемије, када је Србија међу првима набавила и респираторе и најмодернију терапију и вакцине, и овај пут, пре свега захваљујући муњевитој реакцији председника /Србије Александра/ Вучића, напунили смо робне резерве и максимално спремно дочекали талас проблема са којима се сада сви суочавају", рекла је Брнабићева.

Говорећи о Бриселском споразуму, она је упитала како да не каже да је мртав када неки људи у 21. вијеку не могу да остваре чак ни своје бирачко право?

"Колико смо далеко од могућности постизања историјског договора? Плашим се да смо сваким новим потезом /приштинског премијера/ Албина Куртија све даље и да то наноси штету свима", рекла је Брнабићева и додала да "историјски договор" мора бити компромис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана