Брнабићева обишла подручја погођена невременом: Штета се мјери стотинама милиона евра

Tanjug
Брнабићева обишла подручја погођена невременом: Штета се мјери стотинама милиона евра

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић данас је, послије обиласка подручја погођеног невременом између 19. и 24. јула, изјавила да је оштећено или уништено око 12.000 станова и кућа и нешто више од 1.000 објеката јавне намјене и да се штета мјери стотинама милиона евра.

Два апсолутна приоритета за надокнаду штете су стамбени објекти и основне и средње школе, како би дјеца могла да крену у школу од 1. септембра, након тога здравствене установе, рекла је Ана Брнабић.

Она је навела да ће влада помоћи свим локалним самоуправама да се записници ураде што прије и пошаљу Министарству за управљање јавним улагањима, како би се што брже почело са надокнадом штете.

Невременом су највише погођени Нови Сад и Бачка Паланка, изјавила је Ана Брнабић.

Она је обишла подручја погођена олујним невременом на територији Новог Сада, Парк природе “Бегечка јама” и Основну школу “Десанка Максимовић” у Футогу.

Ана Брнабић је рекла да су се они који протестују у Бачкој Паланци жалили на тромост локалне самоуправе и да траже смјену предсједника општине, али да мисли да нико није раније видио такво невреме.

“Нико не може да разуме са чим се неки градоначелник или председник локалне самоуправе суочава након такве девастације. Да ли је могло брже или боље, то не знам, биће анализа, па ћемо видети”, изјавила је Ана Брнабић.

Према њеним ријечима, у недјељу је у Бачкој Паланци чула да је боље да нико није имао струју, него што је дијете погинуло, са чим може да се сложи.

“Али, руку на срце, ако будемо искрени једни према другима, након 48 сати када немате струју имате протесте”, изјавила је Ана Брнабић.

На питање да ли сматра да је догађај у Бачкој Паланци и њена кривица, Ана Брнабић је одговорила да су нетачни наводи да нико није притекао у помоћ.

Новом Саду и Бачкој Паланци су сви притекли у помоћ, јер да нису и данас неки дијелови не би имали струје, рекла је Ана Брнабић, уз тврдњу да су у Бачку Паланку упућени сва помоћ и механизација.

“Да могу да вратим то или било које дете тиме што бих поднела било какву одговорност, ја бих то учинила. Треба да учимо из овога и видимо шта треба да буде учињено, али и да сви као друштво имамо више емпатије и стрпљења”, изјавила је Ана Брнабић.

Према њеним ријечима, одговорни ће морати да понесу терет одговорности.

Није проблем да људи протестују и траже политичку одговорност, рекла је Ана Брнабић и на питање зашто се и даље виде електрични каблови по Бачкој Паланци одговорила да је од Електродистрибуције, Електропривреде Србије, Јавног комуналног предузећа и предсједника општине добила информацију да су то каблови Поште Србије и да је затражила да се то провјери, преноси “Данас”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана