Брнабић, Зијаде: Забринутост за безбједност Срба на Косову и Метохији

Срна
Брнабић, Зијаде: Забринутост за безбједност Срба на Косову и Метохији

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић нагласила је у разговору са шефом Унмика Каролин Зијаде да је веома забринута за безбједност Срба на Косову и Метохији који су константно изложени провокацијама Приштине.

Брнабићева је на састанку у Београду указала на то да се у континуитету уништавају српска гробља и цркве, чиме се шаље јасна порука да Срби нису пожељни на Космету. Саговорнице су разговарале о Извјештају генералног секретара УН о раду Унмика који ће бити представљен на сједници Савјета безбједности 27. априла, о ситуацији на Косову и Метохији, положају Срба и неалбанског становништва, као и о неопходнности имплементације Бриселског споразума.

Када је ријеч о Бриселском споразуму, Брнабићева је подсјетила да Приштина није имплементирала тај документ 10 година, саопштено је из Владе Србије. Она је истакла да је неопходна пуна примјена Бриселског споразума и успостаљање Заједнице српски општина, што ће омогућити Србима да се осјећају безбједније.

Брнабићева је, говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", нагласила да је тај формат одлична прилика да се цијели регион повеже како би се остварио економски просперитет, те бржи проток људи и робе. Зијаде је истакла да је циљ да се очува мир и стабилност на Косову и Метохији, те посебно похвалила иницијативу "Отворени Балкан" као могућност бољег економског повезивања региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана