Брнабић: Вријеђају млаке реакције међународне заједнице на случај Драгице Гашић

Срна
Брнабић: Вријеђају млаке реакције међународне заједнице на случај Драгице Гашић

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је да млаке реакције међународне заједнице на напад Албанаца на српског повратника у Ђаковици Драгицу Гашић више вријеђају и да би боље било да су изостале.

"Јер, да су изостале, могло се помислити да још нису реаговали и да ће то тек учинити", рекла је Брнабићева, подсјетивши да се Драгица Гашић послије 22 године вратила у Ђаковицу.

Брнабићева је навела да је тај случај споменула на састанку са америчким званичником Филипом Рикером, али да не жели да каже шта је он на то рекао, јер Србија гаји и гради односе са САД и неке ствари морају да задрже за себе.

Она је подсјетила да према Драгици Гашић, жени од 59 година, постоје константне пријетње, али и петиција невладиних организација, које би у ствари морале да се боре да се она осјећа безбједно, да јој носе хљеб, млијеко, сир, јогурт...

"Међутим, цивилно друштво на Косову и Метохији потписује петицију да се избацида једна жена која не представља никакву опасност треба. На тај начин легализују насиље, уместо да буду баланс", оцијенила је Брнабићева за ТВ Пинк.

Она напомиње да је велики број тих организација потписница финансирано од међународних организација.

Брнабићева каже да замјера међународној заједници то што се испоставља да је потпуно у реду то што се на Косово и Метохију вратило само 1,9 одсто Срба, те напоменула да је територија Косова и Метохије и даље постконфликтна зона у свијету гдје је најмање повратника.

Она је оцијенила да је дијалог Београда и Приштине најважнија ствар, јер гарантује безбједност Срба на Косову и Метохији и јер је предуслов за безбједност и просперитет читавог региона. Брнабићева је рекла да је нажалост немогуће разговарати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, јер дјелује током разговора да он не види сврху тог дијалога.

"То је тешка ситуација за читав регион и то смо видели на примеру тога што последњих скоро годину дана немамо ниједан нови договор у региону", навела је она.

Премијер Србије је истакла да Београд инсистира на имплементацији Бриселског споразума, као и да је основно питање за наставак дијалога Формирање заједнице српских општина , али да је спреман да разговара и о другим питањима - несталима, енергетским питањима, повратку, проблемима, све већем броју инцидената над Србима...

 "Ако нећете да формирате Заједницу српских општина, онда бежите од имплементације Бриселског споразума који је први споразум о нормализацији. Како очекујете да разговарамо о неком другом споразуму, ако нећемо о првом?", рекла је она.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана