Брнабић: Вакцинисано 51 одсто грађана од 65 до 74 година

Танјуг
Брнабић: Вакцинисано 51 одсто грађана од 65 до 74 година

БЕОГРАД - Премијерка Ана Брнабић саопштила је данас да је у старосној групи од 65 до 74 године вакцинисано 51 одсто популације Србије.

Брнабић је, у изјави новинарима, објаснила да охрабрује чињеница да Србија има 26 одсто од укупне пунољетне популације вакцинисане барем једном дозом, а 20 одсто са двије дозе.

"Циљ нам је да до краја априла имамо око 40 одсто пунолетне популације вакцинисане првом вакцином", навела је она.

Премијерка је казала да је посебно радује податак, који је видјела јутрос, а који је важан за Србију и здравствени систем, да је у старосној популацији између 65 и 74 године вакцинисано преко 51 одсто становништва.

У старосној групи преко 75 година, додаје, вакцинисано је 42 одсто становништва.

"То је оно што је важно наставити у наредним данима. Потребно је да заштитимо те две старосне категорије пре свега, па хроничне категорије како би смањили притисак на здравствени систем", објаснила је она.

 

Брнабић: Проверава се ефективност свих вакцина у Србији

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се ради истраживање ефикасности, односно ефективности свих вакцина које су у употреби у Србији, и да су показатељи јако добри.

"Ради се истраживање свих вакцина које имамо и којима вакцинишемо становништво, радимо то и за Синофарм, Фајзер, Спутњик и АстраЗенека вакцину, и у овом тренутку показатељи су јако добри", рекла је Брнабић новинарима на аеродрому упитана да ли се у Србији ради истраживање ефективности кинеске вакцине.

На питање да ли се разматра да грађани који послије 40 дана од друге дозе нису развили довољан ниво антитела приме трећу дозу кинеске вакцине, Брнабић је рекла да би све што се тиче евентуалне треће дозе отавила стручним службама, које савјетују владу и Кризни штаб.

"У овом тренутку, се не разматра давање треће дозе, али ако то буде препорука самог произвођача, то ће бити узето у обзир. Дакле, препорука произвођача и анализе које ми радимо, АЛИМС, Кризни штаб и наше Национално тело за имунизацију", рекла је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана