Брнабић: Увијек на страни слободе

Срна
Foto: Тањуг

БЕОГРАД - Србија је увијек била на страни слободе и успротивила се фашизму и то ће увијек и чинити, рекла је премијер Ана Брнабић поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, 9. новембра, који се обиљежава у знак сјећања на "Кристалну ноћ", која је означена као почетак прогона Јевреја у нацистичкој Њемачкој.

- Данас није дан само за сјећање већ за опомену колико је мало потребно да се уђе у таму која прождире - рекла је Брнабићева која је присуствовала Меморијалном концерту организованом у Народном позоришту, преносе београдски медији.

Насиље на њемачким улицама, под влашћу Адолфа Хитлера, 9. новембра 1938. године значило је почетак организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја, који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

У "Кристалној ноћи" уништено је више од 8.000 јеврејских кућа и продавница, горјеле су скоро све синагоге у Њемачкој, више од 1.500, уништавана су њихова гробља, а Јевреји су затварани, рањавани и убијани.

Због разбијеног стакла и срче по улицама ноћ је названа Кристална.

У Њемачкој је прије Другог свјетског рата живјело око 600.000 Јевреја, а након 1945. остало их је само 12.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана