Брнабић у Дубаију потписала Меморандум са Емиратима

Танјуг
Foto: Танјуг

ДУБАЈИ- Премијерка Ана Брнабић и министар за кабинетске послове Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Ал Абдулах Ал Каркави потписали су у Дубаију Меморандум о размјени искустава о развоју и модернизацији владе.

Меморандум је потписан у присуству шеика Мактум бин Мухамед Ал Мактума, замјеника владара Дубаија.
Потписаним меморандумом се унапређује размјена знања и искуства, у девет области, међу којима су вјештачка интелигенција, креативна индустрија, дигитална економија, еУправа, наука. До сада су УАЕ овај вид сарадње, од 2018.године, развили са 11 држава.
Са шеиком Ал Мактумом, Брнабић је разговарала о билатералној сарадњи, о развоју вјештачке интелигенције, завршеном EXPO-у и новим технологијама. Ово је први сусрет са владарском породицом Дубаија на високом нивоу.
По завршетку састанака, Брнабић је заједно са Јасиром Ал Нагбијем, помоћником директора за лидерство и државне капацитете обишла Emirates Towers, у оквиру којег су смјештене канцеларије које су фокусиране на вјештачку интелигенцију, науку, образовање и иновације. У обиласку са премијерком био је и министар за иновације Ненад Поповић.
Највише времена током обиласка, издвојено је за обилазак Акцелатора, Владиног тијела које је отворено 2016.године и у којем се рјешавају питања која су мултисекторска и у којем се тражи рјешење проблема, и то у периоду од 100 дана.
На крају посјете Дубаију, Брнабић обилази Музеј будућности, заједно са државним министром за вјештачку интелигенцију и дигиталну економију Омар бин Султан Ал Оламом.
Музеј будућности је отворен у фебруару ове године, а зграда од седам спратова садржи комбинацију простора за излагање експоната посвећених будућности и радионицу за тестирање и развој технологија у настајању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана