Брнабић: Српски народ више никада без заштите своје државе

Срна
Foto: Тањуг

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић поручила је вечерас, на комеморативној академији поводом Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром Срба на Косову и Метохији, да је Србија данас неупоредиво јача него тада, када су Срби без милости убијани и протјеривани, те нагласила да се српски народ више никада неће осјећати сам и без заштите своје државе.

Брнабићева је поручила да Србија наставља да пружа руку пријатељства и помирења свим људима у региону, али и упозорила да Србија више никада неће дозволити да се понове трагични догађаји од 17. марта 2004. године, као ни “Олује”, ни било који други егзодуси или злочини над Србима било гдје у региону.

“Сећамо се свих жртава 17. марта и саучествујемо са болом њихових породица. Наша срца су са нашим народом на Косову и Метохији, чијој се вери, храбрости, достојанству и истрајности искрено дивимо”, рекла је Брнабићева у Народном позоришту у Београду.

Она је навела да ће у данима када се сви суочавају са страхотама рата у Европи Србија знати да очува мир и стабилност.

“Али, такође, наш народ се више никада неће осећати сам и без заштите своје владе, свог председника и своје државе”, поручила је Брнабићева.

Она је истакла да је 17. март 2004. године датум исписан у историји српског народа црним словима бола и туге.

“Тог дана Европа је поново сведочила стравичним сценама испуњеним мржњом. Група људи, вођена жељом за уништењем свега што је српско, започела је страшан погром над српским народом на територији Косова и Метохије”, рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да су без милости убијани и протјеривани људи само због тога што су Срби, разарани су њихови домови, уништавана имовина и онемогућен достојанствен и пристојан живот на Косову и Метохији, а и мртвим Србима ускраћен покој, јер су нападнута и српска гробља, разбијани надгробни споменици и брисана имена покојника.

Брнабићева је истакла да се и послије више од 20 година ван Косова и Метохије и даље налази више од 200.000 интерно расељених лица, од којих је одржив повратак остварило мање од два одсто.

“Док је погром трајао, међународне снаге нису учиниле ни приближно довољно да испуне свој мандат из Резолуције 1244 Савета безбедности УН и осигурају животе и својину Срба на Косову и Метохији”, рекла је Брнабићева.

Она је оцијенила да тадашња власт у Београду није предузела ниједан корак који би “разум и Устав Србије захтевали као потребне” у ситуацији у којој се дио српског народа суочио са опасношћу потпуног истребљења.

Брнабићева је истакла да ниједан од уништених српских цркава и манастира “врхунских израза српског материјалног и духовног стваралаштва” није до данас у потпуности спасен.

Она је навела да је, од престанка оружаних сукоба 1999. године, уништено и спаљено више од 150 православних цркава и манастира од којих су многи подигнути у 13. и 14. вијеку.

“За само два дана организованог насиља у марту 2004. године оштећено је 35 цркава и манастира Српске православне цркве /СПЦ/, од којих су неки били на Унесковој листи светског културног наслеђа. Уништено је или покрадено више од 10.000 икона, црквеноуметничких и богослужбених предмета”, рекла је Брнабићева.

Она је истакла да је уништен или оштећен 5.261 надгробни споменик и 256 правослвних гробаља, а на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, а манастир Високи Дечани, који је “Европа ностра” прошле године прогласила за један од најугроженијих споменика културе, једини је вјерски објекат у Европи који већ 22 године чувају војне снаге.

Брнабићева је поручила да је данашња Србија неупоредиво другачија и јача него те 2004. године, истакавши да је она данас економски лидер региона, али и стожер мира и стабилности у региону.

Она је напоменула да је Србија “земља загледана у будућност” и посвећена јачем, повезанијем и стабилнијем региону, те подсјетила на иницијативу предсједника Александра Вучића “Отворени Балкан”, чија суштина је повезивање људи и економије у региону и боље шансе за младе без обзира на то из ког дијела Балкана долазе.

Комеморативна академија почела је државном химном “Боже правде”, а присуствовали су јој генерални секретар предсједника Србије Сузана Пауновић, чланови Владе Србије, представници Скупштине Србије, Војске и СПЦ.

На Косову и Метохији је прије 18 година почело дводневно насиље Албанаца над Србима, током којег је убијено 19 особа, а повријеђено око 1.000 људи, протјерано је око 4.000 Срба, уништено 800 српских кућа и запаљено 35 вјерских објеката СПЦ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана