Брнабић: Србија постаје држава са најмодернијом банком података

Срна
Foto: Aрхива

БЕОГРАД- Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да су подаци данас вреднији од новца, јер они стварају новац, а да Србија данашњим отварањем Државног дата центра у Крагујевцу постаје држава са најмодернијом банком података.

"Новац можете да изгубите, али ако имате податке, можете са њима да створите новац. Србија овим постаје земља са најмодернијом банком података, за своју државу, грађане, компаније, где ће сви подаци бити похрањени", рекла је Брнабићева на свечаном отварању.

Она је истакла да ће се у Државном дата центру у Крагујевцу чувати подаци и највећих свјетских компанија, што се наплаћује, а утиче и на раст кредибилитета земље.

"Данас је посебан дан, који представља прекретницу у даљем развоју Крагујевца и Србије. Показује да коначно постајемо озбиљна земља са озбиљним институцијама, која штити грађане и њихове податке, али и другим земљама показује да можемо да штитимо и њихове податке", рекла је Брнабићева.

Она је оцијенила да је ово само почетак новог поглавља у којем Србија са својим знањем и талентима показује да може да оствари и најкомплексније пројекте, наплаћује чување података највећим свјетским корпорацијама, а можда и другим државама.

Брнабићева је истакла да слична институција не постоји, не само у региону, већ и у ширем дијелу централне и југоисточне Европе и напоменула да ће ускоро почети да се планира и проширење овог центра.

Државни дата центар у Крагујевцу једна је од капиталних инвестиција Владе Србије.

Дата центар би требао да допринесе неометаном и поузданом раду услуга електронске управе, безбједном чувању података из регистара, као и развоју будућих услуга, односно да поједностави свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Укупна површина Дата центра је 14.000 метара квадратних, а изграђен је за нешто мање од годину и по дана.

У њему ће бити смјештена и прва државна платформа за вјештачку интелигенцију која ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартаповима.

Уговори о комерцијалном коришћењу Дата центра потписани су са више домаћих и иностраних компанија, међу којима су Хуавеј и Ај-Би-Ем /ИБМ/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана